BiH
11

Općinska izborna komisija Srebrenica: Sve će biti jasnije u ponedjeljak

Piše: Š. B.
(Foto: Mladen Kojić/Klix.ba)
Glasački materijal sa 27 redovnih glasačkih mjesta u općini Srebrenica, uključujući i onaj sa pet spornih glasačkih lokacija, danas je otpremljen prema Sarajevu, gdje će se objediniti u glavnom centru za brojanje Centralne izborne komisije (CIK).

Predsjednik Općinske izborne komisije (OIK) Srebrenica Nermin Alivuković je za Klix.ba rekao kako je redovna procedura pripreme i obrade, kao i slanja materijala prošla u najboljem redu.

Birački materijal sa pet spornih glasačkih mjesta posebno je upakovan i evidentiran te će se u glavnom centru za brojanje objediniti i ponovo prebrojati.

Alivuković očekuje kako će u ponedjeljak, nakon objedinjavanja cjelokupnog glasačkog materijala i ponovnog prebrojavanja spornih glasačkih listića, doći do konačnih preliminarnih rezultata svih 27 birališta sa područja općine.

Nakon objave prvih preliminarnih rezultata, u općini Srebrenica pojavilo se pet biračkih mjesta kod kojih je postojalo neslaganje podataka koje je dobio OIK i onih koji su na stranici CIK-a zvanično objavljeni. Konkretno nekoliko biračkih odbora u Srebrenici prvobitno je objavilo da je na birališta izašlo 1.000 građana više nego što je je naknadno utvrđeno, zbog čega se pojavila sumnja u regularnost brojanja glasova.

CIK je odobrio formiranje posebnog biračkog odbora koji će odvojiti sporni od regularnog glasačkog materijala te ga ponovno prebrojati u Sarajevu pred posmatračima.

Objedinjavanje glasačkog materijala će se vršiti u skladištu CIK-a u Glavnom centru za brojanje na Zetri gdje se broje glasovi birača iz inozemstva koji su glasali putem pošte i DKP-a ili u odsustvu, kao i birača koji su glasali putem mobilnih timova i na nepotvrđenim glasačkim listićima.