RS
0

Općine ne legalizuju bespravnu gradnju, uskoro novi zakon

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Veoma mali broj općina u Republici Srpskoj pristupio je legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, a utvrđeno je da ih na prostoru tog entiteta ima od 70.000 do 80.000.

Zakonom o uređenju prostora i građenju ostavljen je rok lokalnim zajednicama da donesu odluke o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, ali, kako je navela resorna ministrica Srebrenka Golić, u mnogim općinama nema ni prostornoplanske dokumentacije i stručnog kadra.

"Oko 28 posto općina nema urbanističko-građevinske inspektore", rekla je ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

Golić je navela da će resorno ministarstvo predložiti usvajanje zakona o ovoj oblasti na način kako je to riješeno u okruženju.

"Bojim se da, s obzirom da su svi rokovi istekli, da općine neće uraditi ovaj posao", ocijenila je Golić.

Prema izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora, u tom bh. entitetu ima između 74.000 i 86.000 bespravno sagrađenih objekata, što je u prosjeku 3,5 takvih objekata po kvadratnom kilometru.

Jednostavnije rečeno, na svakih 20 građana dolazi jedan bespravno sagrađen objekt.

U izvještaju o reviziji učinka u sistemu izdavanja građevinskih dozvola revizori su upozorili na niz manjkavosti, nedostatke i propuste u sistemu izdavanja građevinskih i urbanističkih dozvola.