BiH
0

Općine Bileća i Bosansko Grahovo zatražile angažiranje OS BiH na gašenju požara

FENA
Operativno-komunikacijski centar 112 Ministarstva sigurnosti BiH jutros je dobio zahtjev iz općina Bileća i Bosansko Grahovo za angažiranje vojnika i helikoptera Oružanih snaga BiH na gašenju požara koji su izbili na tom području - potvrdio je Feni glasnogovornik Ministarstva sigurnosti BiH Admir Malagić.

Navodi da je iz općine Bileća zatraženo angažiranje jedne letjelice i 50 vojnika kako bi pomogli vatrogascima koji se trenutno bore s vatrenom stihijom, a iz Bosanskog Grahova tražen je također jedan helikopter i pripadnici Oružanih snaga kako bi pomogli lokalnom stanovništvu koje se od jučer bori s požarima na tom području.

Malagić ističe da je Ministarstvo sigurnosti BiH u skladu sa svojim nadležnostima izvršilo koordinacijske aktivnosti sa Oružanim snagama BiH kako bi se pomoglo građanima na tom području i što prije ugasili požari.

Potcrtao je da Operativno komunikacijski centar prati situaciju na terenu s obzirom da je zbog visokih temperatura i suše ugroženo više općina, posebno u Hercegovini.

"Helikopteri će se uključiti u gašenje požara nakon što Oružane snage BiH daju zeleno svijetlo. Zahtjevi su proslijeđeni prema Oružanim snagama i oni će zavisno od njihovih kapaciteta dalje reagirati. Nadamo se da će to biti u toku dana s obzirom na ozbiljnost situacije na terenu", naglasio je Malagić.