BiH
4

Općina Vogošća dobit će tri nova igrališta, sigurnost djece na prvom mjestu

Piše: A. B.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Na području općine Vogošća u narednom periodu gradit će se tri nova dječija igrališta i obnovit će se mobilijar na jedanaest postojećih sportskih igrališta. Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić potpisao je ugovor o izvođenju radova na izgradnji pomenutih igrališta.

"Izgradnjom tri nova kao i obnovom i dopunom novim mobilijarem jedanaest postojećih dječijih i sportskih igrališta na području općine Vogošća stvaraju se preduslovi da najmlađi stanovnici ove općine dobiju prostor na kojem se mogu zabaviti, razvijati svoju kreativnost i kvalitetno provoditi vrijeme. Cilj sanacije ovih igrališta je da se djeci osigura bezbrižna i sigurna igra. Za ove namjene Općina Vogošća je osigurala sredstva u iznosu od 53. 000 KM", kazao je načelnik Smajić.

U toku su i pripreme na izgradnji dječijeg igrališta u sklopu objekta mjesne zajednice Blagovac, čija je vrijednost oko 9.000 KM. Pored ovih projekata povjerenici Službe civilne zaštite su počeli sa uređenjem na deset betonskih igrališta. Radovi podrazumijevaju zamjenu tabli i obruča na koševima, popravak ograda, kao i farbanje koševa i golova, dok će Omladinsko udruženje "Aktiva 2014." izvršiti farbanje golova i markiranje terena na igralištu u Svrakama.

Do kraja godine će u okviru projekta izrade "Trga žrtava genocida u Srebrenici", na platou ispred SD "Amel Bečković" čija je vrijednost oko 600. 000 KM, u potpunosti rekonstruisati i upotpuniti novim mobilijarom dječije igralište koje se nalazi.

Sanacija i izgradnja igrališta je svakako projekat koji će biti nastavljen i u narednom periodu jer je to potreba lokalne zajednice, a poseban akcenat stavlja se na sigurnost mobilijara. Inače, u posljednje vrijeme na području Kantona Sarajevo više pažnje se posvetilo zaštiti i obnovi dječijih igrališta i obnovi mobilijara. Ove godine iz budžeta Kantona izdvojeno je 137.025 KM za ove namjene.

Prošle sedmice su također potpisani ugovori o sufinansiranju nabavke sigurnosnih golova za osnovne škole u Federaciji Bosne i Hercegovine. Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je u budžetu za 2016. godinu osiguralo 750.000 KM za realiziranje tog projekta, a s ciljem poboljšanja sigurnosti školskih fiskulturnih sala i otvorenih igrališta.