Potpisani ugovori
0

Općina Tuzla sarađuje s pet komunalnih preduzeća

FENA
Tuzla
Tuzla
Danas je u zgradi Općine Tuzla obavljeno potpisivanje ugovora o pravu korištenja i upravljanja nad javnim dobrima između Općine Tuzla i pet javnih komunalnih preduzeća.

Ugovori su potpisani s predstavnicima preduzeća Centralno grijanje Tuzla, JKP Vodovod i kanalizacija Tuzla, JKP Komunalac Tuzla, JKP Komemorativni centar Tuzla, te Tržnice-pijace d.o.o. Tuzla.

Općinski načelnik je podsjetio prisutne da se radi o preduzećima koja su sada jako uspješna, a prije nekoliko godina to nisu bila. Razgovarano je o uspjesima javnih preduzeća zabilježenih u posljednih nekoliko godina, pa je naglašeno da JKP Vodovod i kanalizacija, zajedno s općinom Tuzla, uspio riješiti problem redukcije vode koja je trajala 70 godina.

Kada je u pitanju problem postojanja divljih deponija, zbrinjavanja čvrstog otpada, održavanja ulica i zimske službe, zalaganjem JKP Komunalac i općine Tuzla sada ima najsavremeniju deponiju na prostoru zapadnog Balkana, a preduzeće uspješno posluje.

Napomenuto je da su u prošloj i pretprošloj godini, nesebičnim radom Centralnog grijanja i općine Tuzla, oboreni rekordi na planu toplifikacije, čime je Tuzla od strane UNDP-a Bosne i Hercegovine, proglašena regionalnim liderom energetske efikasnosti. Navedeno je kako je JKP Komemorativni centar Tuzla, zahvaljujući svom radu, proteklih godina izrastao u ugledno preduzeće, koje danas, između ostalog, obavlja veliki posao od državnog značaja, a to je projekt identifikacije nestalih. To je veliko priznaje za Komemorativni centar i općinu Tuzla.

Prezentirajući uspjehe preduzeća Tržnice - Pijace d.o.o. Tuzla, načelnik je naglasio da ovo preduzeće i općinu Tuzla u budućnosti čeka značajan projekt, a to je natkrivanje tržnice. Naglašeno je da imovina ovih preduzeća predstavlja javno dobro, dobro svih građana Tuzle, te da ne može biti predmetom privatizacije. Stoga je Općinsko vijeće Tuzla ovu imovinu proglasilo javnim dobrom, a koja se potpisivanjem ugovora povjerava javnim preduzećima na korištenje i upravljanje. U narednom periodu očekuje se potpisivanje ovakve vrste ugovora sa ostalim javnim preduzećima.