BiH
15

Općina Stari Grad proširila zonu wirelessa i uvela Android aplikacije

Klix.ba
Općina Stari Grad Sarajevo pomjera granice i u tehničkom smislu, u odnosu na ostale lokalne samouprave, pružajući svojim građanima mogućnost korištenja besplatnog bežičnog interneta, ali i praćenje rada Općine, kao i sjednica Općinskog vijeća putem interneta, odnosno Android aplikacija.

Od početka ove godine, uvedena je praksa praćenja sjednica Općinskog vijeća uživo putem općinske web-stranice (www.starigrad.ba), što se pokazalo kao jako dobar korak i naišlo na odobravanje građana, ali i samih vijećnika čiji je rad postao transparentniji. Također, u januaru ove godine izvršen je redizajn web-stranice i prvi put ponuđeno građanima da stranicu mogu pratiti i putem mobitela.

Usavršavajući kompletan sistem, Općina je sada u mogućnosti građanima ponuditi i Android aplikacije za navedeno.

Android aplikacije “Vijece live" i "Opcina Stari Grad Sarajevo" možete preuzeti na općinskoj web-stranici (www.starigrad.ba) ili na Google Marketu tako što ćete u pretragu ukucati “vijece live” ili “opcina stari grad”. Svi korisnici aplikacije “vijece live” ubuduće će putem sms-a biti obavještavani o datumu i vremenu održavanja sjednice Općinskog vijeća.

Ove aplikacije mogu koristiti samo vlasnici smartphonea ili tableta na Android platformi.

Nakon uspješne promocije besplatnog bežičnog interneta na lokalitetu Baščaršijskog trga u aprilu ove godine, Općina Stari Grad je ispunila obećanje dato građanima da će wirelessom biti pokriveno cijelo starogradsko jezgro. Ove sedmice pušten je signal kojim je pokriven lokalitet parka At mejdan, prostor oko Katedrale, te ulice od Gradske tržnice pa sve do Baščaršijskog trga (kompletna Ferhadija i Sarači).

U aprilu je signalom pokriven Baščaršijski plato do tramvajske stanice, ulica Halači – do kraja, ulica Sarači do Teološkog fakulteta i ulica Bravadžiluk do restorana Bosanska kuća.

Preciznu mapu besplatnog bežičnog interneta, tj. lokacija na kojima je dostupan, možete pogledati na općinskoj web stranici.

Broj konekcija nije ograničen, a svaka konekcija traje sat vremena, nakon čega je potrebno napraviti jednominutnu pauzu, te se ponovo konektovati.

Općina je, također, korisnicima bežičnog interneta ponudila i početnu stranicu sa osnovnim (servisnim) informacijama i dobrodošlicom Općine Stari Grad. Korisnici se prvo izborom wireless mreže "starigrad1" ili "starigrad2" konektuju i otvaraju browser, te im se nakon toga ponudi početna stranica gdje se loguju. Početna stranica nudi poruku dobrodošlice, zatim opće (historijske) podatke o Općini Stari Grad, servisne informacije, važnije brojeve telefona itd.