BiH
0

Općina Stari Grad izdvojila 10.000 KM za Kamerni teatar 55

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i direktor JU Kamerni teatar 55 Emir Hadžihafizbegović potpisali su danas ugovor o finansijskoj podršci za rad i implementaciju aktivnosti Javne ustanove Kamerni teatar 55.

Ugovorom je predviđeno izdvajanje 10.000 KM za Kamerni teatar 55, koje će biti usmjerene za obnovu starih prozora na objektu teatra ili zamjenu dijela instalacija. Prema riječima direktora Hadžihafizbegovića, infrastruktura, te instalacije unutar objekta su u veoma lošem stanju i potrebno je pristupiti njihovoj sanaciji, a u planu je i sanacija prozora i podova.

Načelnik Hadžibajrić je kazao da da je ova podrška dogovorena prije nekoliko mjeseci, te da je Kamernom teatru 55 za kompletnu rekonstrukciju potrebno 70.000 do 80.000 KM, a poziv da se uključe u prikupljanje sredstava dobile su i druge sarajevske općine.

“Izdvojili smo 10.000 KM za podršku Kamernom teatru, a moram reći da se u akciju uključila i Općina Centar značajnim iznosom, te se nadam da ćemo na ovaj način olakšati rad ljudi u ovoj instituciji i dati podršku održavanju kulturnih događaja u našem gradu. Sada će ova sredstva biti na računu Kamernog teatra, a to je kultno mjesto Sarajeva. Ova općina će uvijek biti na raspolaganju institucijama kulture”, kazao je Hadžibajrić. On je posebno istakao problem loših instalacija u ovoj zgradi.

“Najveći problem je ono što se ne vidi 'golim' okom, a to su dotrajale instalacije i nadam se da će se sada to promijeniti,” kazao je načelnik Hadžibajrić.

Hadžihafizbegović je ponovio u kakvim uslovima se odvija rad u Kamernom teatru 55, te se zahvalio Općini Stari Grad i načelniku Hadžibajriću što su imali senzibiliteta za njihove probleme.

“Sve što me frustriralo kao glumca Kamernog sada kao upravnik pokušavam promijeniti. Gotovo je nemoguće bilo od budžeta kojim raspolažemo i trezorskog poslovanja zamijeniti raritete u toj kući, poput prozora, glumačkog salona, garderoba i slično. Već 11 godina radim u Kamernom, tamo imam 600 odigranih predstava, jako sam vezan za to pozorište i čast mi je biti na čelu takve kuće,” kazao je Hadžihafizbegović.

Na kraju je dodao: “Svaki dinar uložen u kulturu u ovom gradu nije bačen. Granice Evrope u budućnosti će biti omeđene kulturnim identitetom”

Kamerni teatar 55 će u toku ove i naredne školske godine za učenike šest osnovnih i šest srednjih škola sa područja Starog Grada organizovati po jednu predstavu, što iznosi 12 predstava u ovoj i isto toliko u narednoj školskoj godini.