BiH
93

Općina Novo Sarajevo potpisala ugovore sa organizacijama civilnog društva

Klix.ba
U ugradi Općine Novo Sarajevo, 10. juna ove godine upriličeno je potpisivanje ugovora sa pet organizacija civilnog društva čiji projekti su odabrani za finansiranje u sklopu UNDP-ovog projekta "Jačanje lokalne demokracije/demokratije IV - LOD IV".

Potpisivanju ugovora, pored predstavnika pet organizacija civilnog društva, prisustvovali su načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo sa saradnicima i projekt menadžer UNDP LOD IV Samir Omerefendić.

U svom obraćanju Koldžo istakao je kako se radi o jednom od najznačajnijih projekata koje realizira Općina Novo Sarajevo jer se istim uvode novi standardi i metodologije o načinima finansiranja organizacija civilnog društva iz javnih budžeta, a što dugoročno može koristiti za apliciranje sa projektnim prijedlozima i na ostale raspoložive međunarodne i domaće fondove.

"Općina Novo Sarajevo već dugi niz godina uspješno sarađuje sa organizacijama civilnog društva, kako u razvoju strateških dokumenata, tako i u realizaciji zajedničkih projekata koji su od značaja za lokalnu zajednicu, zbog čega Općina želi sistematski urediti ovu oblast, a sve sa ciljem rješavanja pitanja od interesa za građane na teritoriji općine vodeći računa o zajednički utvrđenim prioritetima i lokalnim potrebama", istakao je općinski načelnik Nedžad Koldžo.

Nakon javnog poziva za organizacije civilnog društva, koji je provela Općina Novo Sarajevo u sklopu LOD IV projekta, odobreni su sljedeći projekti za finansiranje:

  1. Udruženje COOR - Centar za okolišno održivi razvoj Sarajevo sa projektom "Ekološki odgovoran pojedinac - stub održivog razvoja“ u iznosu od 45.411,60 KM, trajanje 11 mjeseci;
  2. Udruženje Asocijacija XY Sarajevo sa projektom "Aktivizmom mladih protiv nasilja u Općini Novo Sarajevo" u iznosu od 49.463 KM, trajanje 10 mjeseci;
  3. Udruženje Narko NE Sarajevo sa projektom "Imamo pravo živjeti zdravo“ u iznosu od 14.788 KM, trajanje 11 mjeseci;
  4. Udruženje KK Sampi Sarajevo sa projektom "Spriječimo maloljetničko nasilje kroz ligu u košarci" u iznosu od 19.950 KM, trajanje šest mjeseci;
  5. Udruženje NVO altruista Svjetlo Sarajevo sa projektom "Socijalno uključeni djelujemo za dobrobit okoliša i životne sredine" u iznosu od 15.928,00 KM, trajanje osam mjeseci.

Općina Novo Sarajevo je u decembru prošle godine kompetitivnim putem odabrana da učestvuje kao partnerska jedinica lokalne samouprave (JLS) u okviru LOD IV projekta. Projekat "Jačanje lokalne demokratije/demokracije IV – LOD IV" koji sprovodi UNDP finansira Evropska unija iz sredstava Instrumenata za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od dva miliona eura sa ciljem da doprinese demokratskoj stabilizaciji, pomirenju i daljem razvoju Bosne i Hercegovine kroz podršku odabranim opštinama u uspostavljanju boljih odnosa između lokalnih vlasti i civilnog društva.