BiH
4

Općina Novo Sarajevo donirala 5.000 KM za izgradnju Roditeljske kuće

Klix.ba
Općina Novo Sarajevo izdvojila je sredstva u iznosu od 5.000 KM za izgradnju Roditeljske kuće koja je namijenjena za smještaj malih heroja koji se bore protiv opake bolesti raka i njihovih roditelja.

Roditeljsku kuću danas su posjetili načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, šef Hematoonkološkog odjeljenja Pedijatrijske klinike prof.dr. Edo Hasanbegović, te predsjednica Udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka" Lejla Kamerić.

U svom obraćanju, Koldžo je istakao kako je Općina Novo Sarajevo od samog početka dio ovog projekta zajedno sa Udruženjem "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH", te da je i ove godine izdvojila simbolična sredstva za Roditeljsku kuću.

"Općina je i do sada pomagala realizaciju ovog projekta, a ono što sa sigurnošću mogu reći da ćemo u okviru naših mogućnosti i dalje nastaviti pomagati izgradnju Roditeljske kuće, kako bi se objekat što prije stavio u funkciju i služio onima kojima je i namijenjen, a to je djeci koja boluju od raka i njihovim roditeljima, a posebno onima koji dolaze iz udaljenih gradova Bosne i Hercegovine", istakao je načelnik Nedžad Koldžo.

Kuća za roditelje djece oboljele od raka površine je 666 kvadratnih metara, ima suteren, prizemlje i tri sprata. U njoj je smješteno deset apartmana, multifunkcionalna prostorija sa igraonom i dnevnim boravkom, zajednička kuhinja i trpezarija, sala za sastanke i fizikalne vježbe, te po jedna prostorija za psihologa i Udruženje.

Trenutno su u toku unutrašnji radovi, a kako najavljuju iz Udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH", svečano otvaranje Roditeljske kuće planirano je za sredinu mjeseca aprila 2016. godine.