BiH
453

Općina Novi Grad: Za dvije godine blizu hiljadu novih radnih mjesta

Klix.ba
Općina Novi Grad Sarajevo već dvije godine provodi mjere pružanja podrške privredi s ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta u ovoj lokalnoj zajednici, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću.

U tom periodu intenzivno se radilo na uspostavi komunikacije i saradnje sa privrednicima sa područja općine, i upravo ta komunikacija je bila osnova za kreiranje mjera kojima je ova općina osigurala privrednicima koji posluju na njenom području najpovoljnije finansijske linije u Bosni i Hercegovini sa profitnom maržom od 1,99 posto. Pored toga, finansirala je zapošljavanje pripravnika, prekvalifikacije za deficitarna zanimanja, radila na promociji privrede, ulagala u poslovnu infrastrukturu, te radila intezivno i sistemski na poboljšanju općih uslova poslovanja.

Sve navedeno, uz činjenicu da je Općina Novi Grad Sarajevo najmnogoljudnija općina u Bosni i Hercegovini, i kao takva najatraktivnije i najveće lokalno tržište, rezultiralo je pozitivnim privrednim trendovima, što se odrazilo i na smanjenje broja nezaposlenih osoba na području Novog Grada.

Prema podacima Statističkog biltena JU Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, u decembru 2012. godine, na području Općine Novi Grad Sarajevo bilo je 22.260 zaposlenih (broj registriranih radnih mjesta u Općini Novi Grad Sarajevo) i 20.245 nezaposlenih osoba (broj registriranih lica koje traže posao na Birou za zapošljavanje u Općini Novi Grad Sarajevo). Do decembra 2014. godine bilježe se pozitivna kretanja, pa je tako u decembru 2014. godine bilo 23.251 zaposlenih i 19.927 nezaposlenih osoba. Podaci kazuju da je evidentan rast otvaranja novih radnih mjesta za 4,5 posto (991) i blagog smanjenja nezaposlenosti 1,6 posto (318). Dakle zabilježen je ukupan trend rasta od 1.309. Također, zabilježen je i porast broja stanovnika jedino na području ove općine (u odnosu na ostale gradske općine).

Ako ove pokazatelje uporedimo sa kretanjima u Kantonu Sarajevo, u kom je u periodu decembar 2012. - decembar 2014. godine došlo do pada zaposlenosti za 0,1 posto i pada nezaposlenosti za 1,5 posto, vidimo da je trend pozitivnih kretanja u mnogo većoj mjeri zastupljen na području općine Novi Grad Sarajevo.

Udio Općine Novi Grad Sarajevo u ukupnom smanjenju nezaposlenih u Kantonu Sarajevo iznosi 30 posto. U istom periodu u Federaciji BiH je došlo do rasta nezaposlenosti za 1,4 posto (5.345 više osoba koje traže posao) i rasta zaposlenosti za 2,96 posto (12.654 novih radnih mjesta), što je ukupan trend rasta od 7.309 radnih mjesta. Dakle, u ukupnom rastu zaposlenosti u Federaciji BiH, Općina Novi Grad Sarajevo učestvuje sa 8 posto, a ova Općina je zabilježila pozitivan učinak u ukupnom trendu rasta od 18 posto u odnosu na Federacju BiH (kreiranju novih radnih mjesta i smanjenju nezaposlenosti). U ukupnom broju stanovnika u Federaciji BiH Općina Novi Grad Sarajevo učestvuje sa 5 posto.

Kada se uporede svi prikazani podaci, primjećuje se da je evidentan rast pozitivnih kretanja na području općine Novi Grad Sarajevo, koja predstavlja značajan faktor razvoja i rasta kako u Kantonu Sarajevo tako i u Federaciji BiH. Ovi podaci pokazuju da su se u protekla 24 mjeseca na području općine Novi Grad Sarajevo mjesečno generirala 54,5 radnih mjesta, kako kroz povećanje zaposlenosti – otvaranje novih radnih mjesta, tako i kroz smanjenje nezaposlenosti.

Evidentno je da je tendencija rasta posmatranih parametara najintenzivnija na području općine Novi Grad Sarajevo. Nastavak provođenja mjera podrške privredi i zapošljavanju, planiran je i u ovoj godini, te su u budžetu za 2015. godinu planirana sredstva za tu namjenu, stoji u saopćenju za javnost Općine.