BiH
4

Općina Novi Grad: U prošloj godini usvojena četiri regulaciona plana

Klix.ba
Služba za urbanizam, imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina Općine Novi Grad Sarajevo u prošloj je godini postigla značajan napredak u radu, a posebno kada su u pitanju pripreme regulacionih planova, te izmjene i dopune regulacionih planova i urbanističkih projekata.

U 2014. godini Gradsko vijeće Sarajeva usvojilo je četiri regulaciona plana (RP Ahatovići, Park šuma Mojmilo, Boljakov Potok, Vitkovac), što je značajan napredak, posebno ako se uzme u obzir činjenica da je u periodu od 2009. do 2013. godine usvojeno isto toliko regulacionih planova za područje općine Novi Grad. Usvajanje navedenih planova od posebnog je značaja za stanovnike naše općine, jer je njihovim usvajanjem omogućena legalizacija objekata u kojima živi veliki broj naših građana.

Uposlenici Službe za urbanizam pripremili su izmjene i dopune RP TMZ Feroelektro, izmjene i dopune RP Robnotransportni centar Halilovići, UP Trg solidarnosti i UP Sportsko-rekreacioni centar Dobrinja, te izmjene i dopune UP Trg međunarodnog prijateljstva za lokaciju 3, koji su također značajni za razvoj lokalne zajednice. Usvajanjem izmjena i dopuna RP i UP omogućeno je da se na tim lokacijama dozvoli gradnja stambeno-poslovnih objekata, koja je značajna zbog radnih mjesta, upošljavanja građevinske operative i razvoja lokalne zajednice.

"S obzirom na to da je u 2014. godini, na inicijativu Općine Novi Grad Sarajevo, Gradsko vijeće donijelo značajan broj regulacionih planova, veliki broj predmeta koji su bili stavljeni u fazu mirovanja već je aktiviran, tako da će u ovoj godini biti povećan broj predmeta za rješavanje, a samim tim i broj legaliziranih stambenih objekata na području općine Novi Grad Sarajevo", istakao je Sanel Kasapović, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad za urbanizam, imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina.

U prošloj godini Služba je radila i na pripremi odluka o pristupanju izmjenama i dopunama regulacionih planova i urbanističkih projekata, a u toku su aktivnosti oko izrade regulacionih planova Alipašin Most V, Alipašin Most VI, RP Rajlovac III, RP RTV, RP Alipašin Most I, RP Švrakino Selo-Aneks, RP Bojnik II, RP Švrakino Selo Mlakve, čijim će se usvajanjem steći uslovi za legalizaciju velikog broja stambenih objekata na području ove lokalne zajednice, ali i za izgradnju stambeno-poslovnih sadržaja.

Kao jedan od pokazatelja napretka rada Službe za urbanizam, imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina je i povećanje broja pozitivno riješenih predmeta, odnosno predmeta koji se odnose na upravno rješavanje. Ova Služba je u 2014. godini izdala ukupno 1.039 pozitivnih rješenja u redovnom postupku i postupku legalizacije, kojima su investitorima izdate urbanističke saglasnosti, odobrenja za građenje i odobrenja za upotrebu.

Također, angažmanom uposlenika ove službe, od prošle godine skraćene su i procedure izdavanja dokumenata bitnih za naše građene, kao što su kopije katastarskih planova na čije izdavanje građani sada čekaju dva do tri dana, umjesto pet do sedam dana, kako je bilo prethodnih godina.

Pored svega navedenog, Služba za urbanizam će u narednom periodu, kroz organizaciju rada, a naročito kroz elektronsku obradu predmeta, raditi na poboljšanju efikasnosti rada, kako bi se skratili rokovi za rješavanje predmeta naših građana.