BiH
42

Općina Novi Grad u prošloj godini u infrastrukturne projekte uložila 11 miliona maraka

Klix.ba
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić održao je jučer novogodišnju konferenciju za medije na kojoj je rezimirao projekte realizirane u protekloj godini i najavio planirane za 2015. godinu.

Načelnik je istakao da je građanima općine Novi Grad Sarajevo prije dvije godine predstavljen program "Pokrenimo Novi Grad zajedno“, te da je njegova obaveza da javnost informiše o realizaciji tog programa. Kazao je da je zadovoljan realizacijom projekata, te da smatra da je do sada, na polovini njegovog mandata, urađeno više od 50 posto projekata planiranih programom "Pokrenimo Novi Grad zajedno", iako je to u nekim poslovima, koji se rade, a ne vide se, teško izmjeriti.

Također, dodao je da su održane dvije polugodišnje i isto toliko godišnjih konferencija putem kojih su građani informisani o svemu onome što je u tom periodu rađeno u Novom Gradu, što će biti nastavljeno i ubuduće. Bosanska tržnica

Govoreći o realiziranim projektima posebno se osvrnuo na izgradnju "Bosanske tržnice" na Dobrinji, koja je u prošloj godini otvorena i u kojoj građani mogu da kupuju domaće bosanske proizvode.

"To je je projekat na koji sam kao načelnik posebno ponosan, zbog toga što smo uspjeli da ga realiziramo iako je to za neke bila fikcija, jer ljudi nisu zanali kako će to izgledati“, naglasio je načelnik Efendić.

Rekao je da je u prošloj godini investirano oko 11 miliona maraka u infrastrukturne projekte na prostoru općine Novi Grad, od školskih objekata, saobraćajne infrastrukture, vodovodne i kanalizacione itd. Efendić je podsjetio da je u prošloj godini počela izgradnja škole u naselju Aneks, što je bio san za veliki broj stanovnika Novog Grada i Novog Sarajeva, kao i dogradnja škole u Dobroševićima koja u prosjeku ima 94 učenika po učionici.

Osim toga, izgrađena je sportska dvorana u školi "Behaudin Selmanović". Ova škola postoji već 70 godina, ali nije imala sportsku dvoranu nikada. Kada je u pitanju školstvo urađen je i krov škole "Džemaludin Čaušević“ u Švrakinom Selu, krov fiskulturne sale škole "Osman Nakaš na Čengić Vili, a zamijenjena je i stolarija u školi "Ćamil Sijarić“ na Dobrinji. Sanirane su sanitarne prostorije i ulazni portali u četiri novogradske osnovne škole. Općina je adaptirala dječiji vrtić "Kadifica“ na Dobrinji, koji je otvoren početkom ove školske godine.

Sportsko-rekreacioni sadržaji

U prošloj godini je otvoren sportsko-rekreacioni centar "Srce“ u Buča Potoku, u sklopu kojeg je otvorena i sportska dvorana koja je koštala 2,5 miliona konvertibilnih maraka sa parkom koji je ograđen i uređen.

U saradnji sa fudbalskim klubom "Novi Grad“ u Bojniku je otvoren prvi fudbalski stadion u ovom dijelu općine. Izgrađeno je šest novih dječijih igrališta u šest naselja, zatim radilo se na tri dječija sportska igrališta u Zabrđu, Boljakovom Potoku i Švrakinom Selu, a obnovljena su i 43 postojeća dječija igrališta koja su bila u lošem stanju zbog polomljenog i otuđenog inventara.

Efendić je najavio skoro otvorenje centra za edukaciju, sport i rekreaciju u kasarni "Safet Zajko" za posjetitelje, gdje će se nalaziti i prva atletska staza u našoj općini, stadion sa umjetnom travom, park, velika dječija igrališta. Bit će to najveći park u Sarajevu, u kome već postoji odraslo zelenilo, a oko 50 godina bio je zatvoren jer se nalazi u vojnom objektu.

Saobraćajna infrastruktura

Kada su u pitanju saobraćajnice, načelnik je kazao da je u protekloj godini završen i jedan od značajnijih projekata iz programa "Pokrenimo Novi Grad zajedno“, rekonstrukcija ulice Adema Buče, u koju je ukupno uloženo oko 5, 3 miliona maraka, a radi se o saobraćajnici koju svakodnevno koristi više od 30. 000 stanovnika.

U 22 mjesne zajednice rađena je rekonstrukcija i sanacija lokalnih i nekategorisanih saobraćajnica, sanacija trgova i mostova, a završena je i sanacija pružnog prijelaza kog zgrade Općine, koji je bio u jako lošem stanju 20-tak godina. Također, izgrađena je i pristupna saobraćajnica u Gradačačkoj ulici, koja ovu ulicu povezuje sa ostatkom naselja.

Načelnik je kazao da je doneseno i prvo rješenje za eksproprijaciju zamljišta na trasi IX transferzale, čime je počeo proces eksproprijacije zemljišta, te da očekuje da će se nastaviti u ovoj godini što je preduslov za gradnju IX transferzale, koja bi trebala spojiti dva dijela općine. Pored toga, u ovoj godini bi trebala početi izgradnja A transferzale na Dobrinji koja vodi od Sarajevskog aerodroma do Mojmila.

Vodosnabdijevanje i kanalizacija

Kada je u pitanju vodosnabdijevanje, u prošloj godini je nastavljena izgradnja distributivne mreže u Mihaljevićima, u MZ "Dobroševići" koja će nakon što se izvrši priključenje objekata na novoizgrađenu mrežu, biti u funkciji. Završen je i rezervoar za vodu Sokolje, kapaciteta 1. 000 kubika vode, tako da će u ovoj godini biti nastavljena izgradnja cjevovoda za vodosnabdijevanje iz tog rezervoara. Početkom godine je urađena kanalizaciona mreža u ulicama Vrbovska i Prnjavorska, što je bio uslov da bi se mogla izdati građevinska dozvola za gradnju škole na Aneksu, kao i kanalizaciona mreža u ulici Bosanskih banova u Boljakovom Potoku.

Privreda i zapošljavanje

Općina je ulagala i u privredu i zapošljavanje, tako da je u protekloj godini plasirano oko sedam miliona maraka kreditnih sredstava u privredu Novog Grada, kroz program koji je Općina Novi Grad realizirala zajedno sa jednom bankom.

"Ta sredstva koristilo je oko 40 firmi koje zapošljavaju oko 2.200 radnika. Prema mojim informacijama, mi smo jedina općina koja ima ovakav program podsticaja razvoja privrede. Programi su bili vezani za otvaranje novih radnih mjesta, a po završetku tih programa znat ćemo konačne efekte povećanja broja radnih mjesta, ali je veoma značajno i to da se održavaju postojeća radna mjesta. Također, angažirali smo i pripravnike u nekim firmama, a ostvarena je stalna saradnja sa privrednicim“, rekao je načelnik.

Općina je formirala i vlastitu veterinarsku stanicu, koja radi zajedno sa Higijenskim servisom za hvatanje pasa lutalica, što dalo rezultat da je u posljednja dva mjeseca osjetno smanjen broj pasa lutalica u Novom Gradu.

Kada je u pitanju zdravstvo, početkom godine započela je rekonstrukcija Doma zdravlja "Kumrovec“ a radovi će biti nastavljeni u ovoj godini. Potpisan je ugovor o realizaciji druge faze rekonstrukcije, odnosno dovršetka građevinskih radova na Domu zdravlja. Također, realiziran je još jedan projekat značajan za stanovnike Novog Grada, a to je izgradnja ambulante porodične medicine u Bojniku.