BiH
0

Općina Novi Grad stipendira uspješne učenike i studente

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Općina Novi Grad Sarajevo i ove škloske/akademske godine stipendira uspješne učenike i studente, koji imaju prebivalište na području općine u kontinuitetu od najmanje godinu dana.

Za tu namjenu iz Općinskog budžeta izdvojeno je 425.000 konvertibilnih maraka, dok je za stipendiranje uspješnih sportista osigurano 25.000 KM.

Pravo na stipendiju Općine Novi Grad Sarajevo mogu ostvariti i učenici završnog razreda novogradskih osnovnih škola čije je prebivalište na području susjedne općine, a jedan od uslova je da su redovni učenici javnih ustanova osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo i redovni studenti visokoškolskih ustanova (fakulteti/akademije), koji ne obnavljaju godinu.

Uslov za učenike i studente prve godine studija je da su prethodni razred završili odličnim uspjehom (prosječna ocjena najmanje 4,5), a za studente druge, treće, četvrte, pete i šeste godine studija da su imali prosječnu ocjenu svih položenih predmeta tokom studija najmanje 8,0.

Pravo na stipendiju Općine Novi Grad Sarajevo ne mogu ostvariti učenici i studenti koji su dobili stipendiju po nekom drugom osnovu, kao ni učenici i studenti čija primanja po članu u njihovom domaćinstvu prelaze 450 KM.

Visina mjesečne stipendije za učenike završnog razreda Osnovne škole iznosit će 50 KM, za učenike srednjih škola 75 KM, a za studente 100 KM.

U slučaju većeg broja prijavljenih kandidata koji ispunjavaju uslove prednost pri rangiranju za dodjelu stipendije imaju učenici /studenti sa nižim prosjekom primanja.

Prijave na konkurs za dodjelu stipendija Općine Novi Grad Sarajevo, koji je objavljen 19. oktobra, predaju se na šalteru Općine, Bulevar Meše Selimovića 97, sa naznakom : “prijava za stipendije”. Rok za podnošenje prijava je 15 dana od dana objave konkursa.

Obrazac za prijavu na konkurs se može preuzeti na zvaničnoj web stranici i info pultu Općine Novi Grad Sarajevo.

U prethodnoj školskoj godini Općina Novi Grad je dodijelila ukupno 560 stipendija, a ove godine prvi put su dodijeljene i sportske stipendije učenicima i studentima koji postižu vrhunske sportske rezultate.