BiH
1

Općina Novi Grad Sarajevo sanira oštećene krovove i fasade stambenih zgrada

Klix.ba
Općina Novi Grad Sarajevo i ove godine finansira sanaciju oštećenih krovova i fasada na objektima kolektivnog stanovanja. U toku su radovi na sanaciji ravnih krovova u ulici Sulejmana ef. Musića broj 4 u Švrakinom Selu, Geteovoj broj 3 na Alipašinom Polju, Prijedorskoj broj 20 na Aneksu, te kosog krova zgrade u ulici Salke Nezečića na Dobrinji.

Projektom će biti obuhvaćeno šesnaest objekata kolektivnog stanovanja, a uradit će se sanacija jedanaest krovova i pet fasada. Ove godine bit će sanirano osam ravnih i tri kosa krova na stambenim zgradama na Dobrinji, Alipašinom Polju, Čengić Vili, Aneksu i u Švrakinom Selu.

Obzirom da dotrajali i oštećeni krovovi prouzrokuju više problema u smislu prokišnjavanja, čime vrlo često budu ugrožene i elektroinstalacije, a samim tim i sigurnost stanara, više sredstava planirano je za te radove, a jedan dio sredstava utrošit će se i za sanaciju oštećenih fasada na pet stambenih objekata u Hrasnom, na Dobrinji, Mojmilu i Alipašinom Polju.

Sanacija oštećenih krovova radit će se i na objektima kolektivnog stanovanja u ulicama: Nadežde Petrović broj 16 i 18 i Hakije Turajlića broj 9 i 11 u MZ "Dobrinja B“, Trg solidarnosti broj 31 i Trg solidarnosti broj 19 u MZ "Alipašino Polje A-1“, Trg međunarodnog prijateljstva broj 11, Ive Andrića broj 8 u MZ "Alipašino Polje A-II“, Gradačačka broj 120 u MZ "Čengić Vila“.

Obnova oštećenih fasada planirana je na zgradama u ulicama: Antuna Branka Šimića broj 4 u MZ "Staro Hrasno“, Esada Pašalića broj 7 u MZ "Dobrinja C“, Olimpijska broj 40 u MZ "Olimpijsko Selo“, Geteova broj 14 i Trg nezavisnosti broj 7 u MZ "Alipašino Polje C-1“.