BiH
158

Općina Novi Grad rekonstruiše i gradi spomen-obilježja šehidima i poginulim borcima Armije RBiH

Klix.ba
Općina Novi Grad Sarajevo započela je rekonstrukciju i izmještanje postojećih i izgradnju novih spomen-obilježja šehidima i poginulim borcima Armije RBiH, koji su svoje živote dali za odbranu Novog Grada i države Bosne i Hercegovine od agresora.

Projekat se realizira u okviru programa rekonstrukcije i sanacije spomen-obilježja na području Novog Grada, za čiju je realizaciju iz Općinskog budžeta izdvojeno 50.500 KM.

U okviru ovog programa planirana su četiri projekta, a radnici firme "Pet zlatnih" završili su rekonstrukciju spomen-obilježja u B fazi Alipašinog Polja, kod OŠ "Fatima Gunić", gdje su umjesto metalnih ploča postavljene nove kamene ploče sa ispisanim imenima 282 šehida i poginula borca.

Trenutno se vrše pripremni radovi za izmještanje spomen-obilježja iz dvorišta osnovnih škola "Mehmedalija Mak Dizdar" na Otoci, te "Skender Kulenović" i "Ćamil Sijarić" na Dobrinji.

Spomen-obilježje iz dvorišta OŠ "Mehmedalija Mak Dizdar" bit će izmješteno na lokaciju kod fontane na Otoci, gdje će biti izgrađeno novo spomen-obilježje sa imenima 76 poginulih boraca sa tog područja.

Spomen-obilježja iz dvorišta dviju osnovnih škola na Dobrinji izmjestit će se na lokalitet kod fontane na Dobrinji u ulici Branilaca Dobrinje.

"Na Dobrinji ćemo postaviti nove kamene ploče sa imenima 313 poginulih boraca, koje ćemo prenijeti sa spomen-obilježja koja se sada nalaze u dvorištima škola 'Skender Kulenović' i 'Ćamil Sijarić', kazao je Tajib Delalić, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo

Dodao je da je u sklopu ovog projekta planirano da se izvrši reparacija i ograđivanje spomen-obilježja u mjestu Sokolina u Ilijašu, gdje je 1992. godine, u autobusu zvjerski ubijeno 48 mještana Ahatovića i Dobroševića. Pored toga uradit će se natkrivanje autobusa u kojem je izvršen masakr nad nedužnim stanovnicima navedenih novogradskih naselja. Na taj način, ovaj vječiti svjedok nezapamćenog zločina bit će zaštićen od daljnjeg propadanja. Pored navedenog projekta, u ovoj godini gradit će se i centralno spomen-obilježje ispred zgrade Općine Novi Grad, na kojem će biti uklesano oko dvije hiljade imena šehida i poginulih boraca s područja Novog Grada.