BiH
198

Općina Novi Grad organizirala čišćenje i pošumljavanje Park šuma Mojmilo

FENA
Općina Novi Grad Sarajevo organizirala je akciju čišćenja i pošumljavanja "Parka šuma Mojmilo" kako bi se taj prostor obogatio i oplemenio novim vrstama drveća.

Mladi volonteri novogradskih udruženja, Vijeća mladih Općine Novi Grad Sarajevo, Rukometnog kluba "Dobrinjac", Osnovne škole "Aleksa Šantić", gimnazije Dobrinja, Srednje elektrotehničke škole, Udruženja "Moba" i Asocijacije mladih Općinske organizacije SDA Novi Grad u subotu i nedjelju su zasadili mlada i stabla stara deset godina, te očistili kompletan prostor od otpadaka.

"Na taj način ovi mladi ljudi dali su svoj doprinos očuvanju i uređenju životne sredine. Pošumljavanje zelene oaze Park šuma Mojmilo koja je građanima dostupna za odmor i rekreaciju znatno doprinosi kvaliteti života građana Novog Grada i Sarajeva. Ovaj prostor Općina namjerava učiniti izletištem za Sarajlije, koje će biti upotpunjeno raznim sadržajima za odmor i rekreaciju", kazao je načelnik Općine Novi Grad SarajevoSemir Efendić.

Općina je obezbijedila oko 4.500 sadnica. Stabla su zasađena u Arboretumu i u blizini Eko kuće. Smrča, katalpi, omorika, srebrna smrča i kleka samo su neke od sadnica koje će krasiti zeleni pojas ovog izletišta.

Revitalizacija tog lokaliteta, jedan je od značajnijih projekata Općine Novi Grad koji ima za cilj pošumljavanje oko 40 hektara zelenog pojasa Parka.

Rješavanjem saobraćajne komunikacije i upotpunjavanjem sadržaja ovaj prostor poslužit će sugrađanima da ispune svoje slobodno vrijeme boraveći u prirodi, saopćeno je iz Pres službe Općine.