BiH
8

Općina Novi Grad: Održavanje igrališta na Dobrinji je u nadležnosti Kantona

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Općina Novi Grad je izdala saopćenje za javnost u povodu tragičnog stradanja 12-godišnjeg dječaka na igralištu u novogradskom naselju Dobrinja, a nakon pisanja pojedinih medija da Općina Novi Grad pokušava sebe isključiti iz priče o odgovornosti prema stanju u kojeme se, u trenutku tragedije, nalazilo dječije igralište. Saopćenje prenosimo u cijelosti.

Povodom tragedije koja se jučer dogodila na sportskom igralištu u ulici Mustafe Kamerića u novogradskom naselju Dobrinja, gdje je smrtno stradao 12-godišnji dječak, Općina Novi Grad Sarajevo izražava duboko žaljenje zbog ovog događaja.

S obzirom na to da su se u javnosti pojavile informacije da je otvoreno igralište u ulici Mustafe Kamerića u vlasništvu Općine Novi Grad i druge informacije vezane za ovo igralište, obavještavamo javnost da je navedeno igralište izgrađeno 80-tih godina kada i naselje Dobrinja i da je to javna površina u sklopu naselja.

Općina Novi Grad je prije dvije godine izvršila djelimičnu sanaciju igrališta u sklopu koje je popravljena ograda i postavljena umjetna trava na igralištu, međutim, kada je u pitanju mobilijar igrališta zadržan je postojeći, a radi se o mobilnim golovima koji nisu pričvršćeni za podlogu. Općina je nakon djelimične sanacije ovog igrališta imala namjeru isto dati u nadležnost općinskog preduzeća Lokom, koje upravlja sportskim objektima u vlasništvu Općine, međutim to formalno pravno nije bilo moguće provesti, s obzirom da se radi o javnoj površini, a čije održavanje prema Članu 7 Zakona o komunalnim djelatnostima obezbjeđuje Kanton.

Međutim, i pored toga uposlenici "Lokoma" koji rade u obližnjoj sportskoj dvorani povremeno su obilazili igralište i pokušali ga zaštititi od devastacije, što nažalost nije uspjelo zbog čestih oštećenja koja su se dešavala naročito u noćnim satima.

Na području Novog Grada ima više od 30 sportskih ploha. Na jednom broju ploha postavljeni su fiksni golovi, dok su na nekim postavljeni mobilni, kao što je slučaj sa igralištem na Dobrinji, gdje se dogodila tragedija. Također, u svim sportskim objektima koji su u vlasništvu Općine, gdje sapadaju sportske dvorane "Ramiz Salčin", SD "Dobrinja", i SD "Srce", postavljeni su golovi koji nisu fiksirani i koji se pomjeraju po potrebama, a sigurnost korisnika ovakvog mobilijara zavisi od načina njegove upotrebe, navodi se u saopćenju.