BiH
2

Općina Novi Grad: Nove pješačke staze, stepeništa i rukohvati

Klix.ba
Završena je izgradnja i sanacija pješačkih staza, stepeništa i rukohvata na području osam novogradskih mjesnih zajednica. Općina Novi Grad Sarajevo u ovoj godini investirala je u te radove 90.000 KM.

Radnici građevinske firme Grakop d o.o. završili su radove u predviđenom roku, tako da su građani dobili nove uređene staze, stepeništa i rukohvate.

Povodom završetka radova predstavnici Općine Novi Grad Sarajevo obišli su danas novoizgrađenu pješačku stazu sa rukohvatom pored rijeke Dobrinje u ulici Hajrudina Šabanije na Dobrinji, kojom je omogućena bolja komunikacija jednog dijela naselja sa Osnovnom školom "Ćamil Sijarić".

"Radovi su završeni na 13 lokaliteta. Pješačka staza pored rijeke Dobrinje izgrađena je na inicijativu roditelja djece koja pohađaju školu 'Ćamil Sijarić' u cilju sigurnijeg puta do škole. Ovakvi projekti ne iziskuju velika finansijska sredstva, ali jako puno znače građanima mjesnih područja, jer omogućavaju bolju komunikaciju kako učenicima tako i građanima", kazao je Dervo Čolakhodžić, pomoćnik općinskog načelnika za investicije, komunalnu infrastrukturu i stambene poslove Novi Grad.

Većina projekata implementirana je na području Dobrinje, Alipašinog Polja i Švrakinog Sela.

Osim izgradnje pješačkih staza pored rijeke Dobrinje u ulici Hajrudina Šabanije, izgrađene su pješačke staze i između objekata kolektivnog stanovanja u ulic Alibega Firdusa Čikma između zgrada broj 5, 7 i 9 i 11 u MZ Švrakino Selo I.

Na području Mjesne zajednice Alipašino Polje B I i B II, izgrađena je pješačka staza u ulici Nerkeza Smailagića prema Osnovnoj školi "Fatima Gunić".

Također, pješačke staze dobili su i stanovnici Mjesne zajednice Dobrinja D, od mosta na Trgu Sarajevske olimpijade prema ulici Dobrinjske bolnice, a završeni su i radovi na izgradnji pet pješačkih staza na zelenoj površini kod Bulevara branilaca Dobrinje. U MZ Dobrinja C postavljeni su rukohvati na stepeništima.

Sanirana su stepeništa na području mjesnih zajednica Saraj Polje i Alipašino Polje C I i C II, u ulici Hasana Sućeske prema ulici Aleja Bosne Srebrene i od trolejbuskog stajališta u ulici Safeta Hadžića prema Bosanskoj ulici. U Mjesnoj zajednici Švrakino Selo II izgrađeno je stepenište u ulici Vejsila Ćurčića, kao i u ulici Mustafe Kamerića.

U sklopu programa redovnog održavanja cesta Općina Novi Grad Srajevo finansira projekt reakonstrukcije servisne saobraćajnice sa trotoarom na Teheranskom trgu u naselju Saraj Polje. Obzirom na to da saobraćajnicu koriste i dostavna vozila, ona je bila veoma oštećena, pa su građani duži period tražili da se rekonstruiše. Radovi bi trebali biti završeni do kraja mjeseca, čime će se građanima i privrednim subjektima omogućiti lakši prilaz u naselje, saopćeno je iz Općine Novi Grad.