BiH
198

Općina Novi Grad i JU Djeca Sarajeva otvaraju novi vrtić u Buća Potoku

Piše: S. H.
Foto: (Arhiv/Klix.ba)
Foto: (Arhiv/Klix.ba)
Javna ustanova Djeca Sarajeva od septembra će imati novi vrtić koji će otvoriti u saradnji s Općinom Novi Grad u naselju Buća Potok.

Pored trenutnih 29 vrtića, koliko ih funkcioniše u okviru JU Djeca Sarajeva, od septembra će u sarajevskom naselju Buća Potok biti otvoren novi vrtić.

Dogovoreno je da Općina Novi Grad izvrši adaptaciju prostorija u zgradi đačkog doma Željezničkog školskog centra, na prostoru mjesne zajednice Alipašin Most 2.

"Nakon dužeg perioda uspjeli smo pronaći rješenje za formiranje obdaništa na prostoru od Sokolja do Buća Potoka. Prvo smo od Vijeća ministara BiH tražili da adaptiramo objekat koji su nekada koristile agencije OSA i SIPA, koji je devastiran i napušten, međutim Vijeće ministara je negativno odgovorilo na naš zahtjev", kazao je za Klix.ba načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić.

Nakon toga je sa direktorom Željezničkog školskog centra dogovoreno da se u prostorijama đačkog doma izvrši adaptacija prostorija, a cijeli projekat predstavljen je Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih KS te JU Djeca Sarajeva.

"Sa direktoricom JU Djeca Sarajeva dogovoreno je da Općina preuzme obavezu adaptacije prostora u skladu sa standardima i potrebama, kako bi se već od septembra počelo raditi sa dvije odgojne grupe. Ono što je najvažnije je da je lokacija izuzetno pogodna za sve roditelje iz Sokolja, Briješća, Boljakovog Potoka i Buća Potoka. Nalazi se uz glavnu saobraćajnicu, ima dovoljno parking mjesta, zelenih površina, a u planu je postavljanje i mobilijara dječijeg igrališta u parku ispred same zgrade", objašnjava Efendić.

Trenutno se priprema prostor za dvije odgojne grupe, ali s obzirom na to da je objekat đačkog doma skoro prazan, može se formirati i 5-10 odgojnih grupa ukoliko bi to u budućnosti bilo potrebno.

Novi vrtić u Sarajevu doprinijet će boljem radu i funkcionisanju JU Djeca Sarajeva, ako znamo kolika je zainteresiranost roditelja da za svoje dijete osiguraju mjesto u vrtiću.