BiH
14

Općina Novi Grad finansira boračka udruženja

Klix.ba
U Općini Novi Grad Sarajevo potpisani su ugovori o finansiranju projekata nevladinih neprofitnih udruženja koja okupljaju boračku populaciju sa područja Novog Grada.

Ugovore je sa predstavnicima 16 boračkih udruženja, potpisao Tajib Delalić, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo.

Za ove namjene Općina Novi Grad Sarajevo je iz ovogodišnjeg budžeta izdvojila 170. 000 maraka. Sredstva će biti iskorištena za finansiranje rada uposlenika četiri boračka udruženja, za obilježavanje značajnih datuma, ličnosti, kao i događaja i drugih aktivnosti koje provode ova udruženja.

Kako je kazao Delalić, od ove godine Služba za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo preuzela je socijalna davnja boračkoj populaciji, tako da je smanjen iznos sredstava namjenjenih za potrebe boračkih udruženja.

Služba je preuzela socijalna davanja boračkoj populaciji, koja su do sada davala boračka udruženja, a sredstva za te namjene sa prošlogodišnjih 60. 000 maraka povećali smo na 100. 000 maraka, tako da će se isplaćivati u vidu jednokratnih novčanih pomoći, ljudima koji su u stanju socijalne potrebe iz boračke populacije“, objasnio je Delalić.

Dodao je da će Općina Novi Grad i u narednom periodu nastojati da pomaže rad ovih udruženja, a to su uglavnom aktivnosti koje se odnose na obilježavanja značajnih datuma i ličnosti, kao i druga obilježavnja koja udruženja provode zajedno sa Općinom Novi Grad Sarajevo.

Prema Delalićevim riječima, svake godine se na području Novog Grada formiraju dva do tri nova udruženja. „To bi trebalo u narednom periodu reducirati i osnovati jedno krovno udruženje, unutar kojeg bi ostale postojeće organizacije. Sredstva bi se dodjeljivala krovnom udruženju, koje bi ih potom raspoređivalo prema projektnim zadacima“, istakao je Delalić.

Osman Đozo, predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida Novi Grad Sarajevo kazao je da će sredstva koja su im dodijeljena ove godine biti iskorištena za obilježavnje datuma, ličnosti i događaja, kao i za finansiranje uposlenika ovog udruženja.

"Obzirom na to da je cijela država u teškoj krizi, a samim tim i Općina, zahvalni smo im na ovome što su nam dali“, rekao je Đozo.