BiH
0

Općina Novi Grad dodijelila najveći broj stipendija

Sarajevo-x.com
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Damir Hadžić svečano je uručio 540 ugovora za stipendije učenicima i studentima sa područja Općine Novi Grad Sarajevo. Sredstva u iznosu od 425.000 KM za učenike, srednjoškolce i studente osigurala je Općina Novi Grad Sarajevo. Stipendije će se dodjeljivati deset mjeseci za školsku 2010/2011.

Mjesečno, stipendiju će dobiti 86 učenika osnovnih škola od po 50 KM, 195 srednjoškolaca u iznosu od po 75 KM i 184 studenata u iznosu od po 100 KM. Dodjeljeno je i 75 stipendija učenicima i studentima sa određenim specifičnim potrebama kao što su djeca iz slabo situiranih porodica, djeca bez roditelja, djeca sa invaliditetom i slično.

"Ovo je rekordan broj stipendista na lokalnom nivou, zbog čega smo zaista ponosni. Dijelimo zadovoljstvo sa roditeljima, nastavnicima i profesorima što imamo veliki broj učenika i studenata sa naše općine koji uče odlično. Stipendiranje u Općini Novi Grad Sarajevo jeste praksa nagrađivanja i stimulisanja najuspješnijih i najtalentovanijih učenika i studenata. Prve godine dodijelili smo 60 stipendija za koje smo izdvojili 50.000 KM. Svake naredne godine smo povećavali sredstva i dodjeljivali veći broj stipendija. Ove godine dodjeljujemo 540 stipendija u vrijednosti 425.000 KM. Ukupno za ovih devet godina stipendiranja naših đaka u studenata osigurali smo 2,5 miliona maraka za 3.000 stipendija", rekao je načelnik Hadžić naglašavajući da je opredjeljenje Općine ulaganje u projekte koji na indirektan način poboljšava uvjete školovanja i da će u ovoj godini biti uloženo milion konvertibilnih maraka, stoji u saopćenju za javnost.