BiH
6

Općina Novi Grad će pomoći stanarima zgrade u kojoj je izbio požar

Klix.ba
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, zajedno sa pomoćnikom za Civilnu zaštitu Fahrudinom Kazazićem i predstavnicima Sarajevostana obišao je stambenu zgradu u ulici Semira Frašte broj 14 na Alipašinom Polju, u kojoj se u subotu 21. maja desio požar, u kojem su dvije osobe lakše povrijeđene.

Brzom reakcijom pripadnika Vatrogasne brigade Kantona Sarajevo požar je na vrijeme stavljen pod kontrolu, a uprkos uskom stepeništu, prilikom evakucije nisu se desili veći problemi.

Načelnik je razgovarao sa predstavnikom etažnih vlasnika Senadom Ražićem, te posjetio stanarku Halimu Dizdar, koja je prva primijetila požar na šestom spratu zgrade i na vrijeme reagirala.

"Prva sam primijetila požar, jer se na mom spratu lift zapalio i odmah sam pozvala komšije da napustimo zgradu, jer su se oba lifta zapalila", ispričala je Dizdar.

Brzo je reagirao i Senad Ražić, koji je odmah nakon izbijanja požara pozvao vatrogasce i pomogao da se situacija normalizuje.

Obzirom da je prilikom požara došlo do oštećenja liftova u zgradi, te da oni sada nisu u funkciji, Općina će putem Službe za civilnu zaštitu osigurati asistenciju u vidu pružanja pomoći starim i iznemoglim osobama, dok se liftovi ponovo ne stave u funkciju.

Također, Općina će, ukoliko bude potrebe, pružiti svu neophodnu pomoć Sarajevostanu prilikom rekonstrukcije liftova.

"Situacija je trenutno jako teška, jer u zgradi živi oko 90 posto starih i iznemoglih osoba, jedni drugima pomažemo koliko je to moguće", naglasio je Ražić.

Prema riječima Seada Idriza, predstavnika upravitelja zgrade, Sarajevostan će nastojati da u što kraćem roku riješi problem, kako bi liftovi što prije bili u upotrebi.

"Velika je sreća da prilikom požara nije bilo ljudskih žrtava, a mi smo poduzeli sve kako bi u što kraćem roku liftove ponovno stavili u funkciju. Nadamo se da će to biti za 30 radnih dana", istakao je Idriz.

Zajedno sa predstavnicima Općine Novi Grad, zgradu su obišli i Fuad Haskić izvršni direktor za održavanje u Sarajevostanu, te Mustafa Galijatović, savjetnik uprave Sarajevostana.