BiH
0

Općina Novi Grad: 1.875.000 KM za rekonstrukciju cesta, mostova i lokalnih puteva

FENA
Na 29. sjednici Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo usvojena je lista prioriteta za rekonstrukciju, sanaciju i održavanje cesta i pješačkih staza, izgradnju i sanaciju javne rasvjete i sanaciju klizišta na području općine u tekućoj budžetskoj godini.

Za rekonstrukciju, održavanje, popravak cesta, mostova, lokalnih puteva i pješačkih staza planirano je učešće Općine u iznosu od 1.875.000 KM.

Rekonstruirat će se kolovoz u ulici Aleje Bosne Srebrne II faza, kolovoz u ulici Safeta Zajke na dionici Boljakov Potok-Briješće sa izgradnjom trotoara u dužini od 100 metara, te ljetno i zimsko održavanje cesta.

Sanirat će se trotoari u ul. Gradačačka od br. 38-40 i od 11-17, Ilije Engela od br. 2-6, te sanacija rukohvata u ul. Žrtava fašizma iznad kotlovnice.

Izgradit će se pješačke staze između ulice Akifa Šeremeta i Andreja Andrejevića, od polazne staze na Trgu grada Prato 20 do dječijeg igrališta, od ul. Omera Hajama br.6 do Bulevara Mimar Sinana, staza od ul. Esada Pašalića do ul. Avde Ćuka, od ul. Salke Lagumdžije prema Bulevaru Mimar Sinana i sanacija staze od mosta do ul. Petra Tiješića od br. 8-12.

Radit će se staze i stepeništa između Teheranskog trga i XI transverzale, od ul. Olimpijska do parkinga prema ul. Safeta Hadžića, od ulice Olimpijska prema trolejbuskom stajalištu, te sanacija rukohvata u ul. Žrtava fašizma iznad kotlovnice i rukohvat na stepeništu od ul. Safeta Hadžića do Olimpijske br. 3.

Bit će sanirani i rekonstruirani dijelovi ulica (obaveza iz prošle godine u iznosu od 172.000 KM) Abdulaha Bošnjaka, Sulje Jahića, Safeta Hadžića, Lukavička cesta, put iz ul. Šefika Dorića prema objektima Zlatnih ljiljana i dio puta Oplakana.

Za izgradnju javne rasvjete osigurat će se 100.000 KM putem Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo u vidu kapitalnog granta za ulice: Esada Midžića, Asima Behmena, Abdurahmana Sirije, Rasima Turkušića-dio, pješačka staza od OŠ "Avdo Smailović" do ul. Trebinjska, Bratunačka i Bratunačka čikma i Derviš Fevzi Mostarca.

Općina će učestovati u sufinansiranju klizišta ul. Vladimira Preloga II faza u iznosu od 200.000 KM i sufinansiranju sanacije klizišta u ul. Fočanska br. 27, Prijedorska br. 22 i ulica Derviš Fevzi Mostarca br. 47 u iznosu od 100.000 KM.

Prilikom pripreme projektne dokumentacije za sanaciju klizišta i nakon finansijske procjene sredstava neophodnih za sufinansiranje sanacije, Općina je informirana da je ekspertna grupa prihvatila prijedlog Općine da se saniraju klizišta u ulicama Fočanska i Prijedorska, a u slučaju da planirana sredstva omoguće radit će se i sanacija klizišta u ulici Derviš Fevzi Mostarca, kazao je koordinator za klizišta Fuad Babić iz Zavoda za izgradnju KS, saopćeno je iz Pres službe Općine Novi Grad.