BiH
3

Općina Novi Grad donirala opremu za suzbijanje nemira i videonadzor III PU

FENA
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Nermin Pećanac potpisali su danas u Sarajevu sporazum o primopredaji opreme za pripadnike policije - voda za sprečavanje narušavanja javnog reda i mira u većem obimu i sporazum o donaciji videonadzornog sistema za potrebe Treće Policijske uprave Sarajevo.
Foto: FENA
Foto: FENA

Radi se o donaciji za koju je Općina Novi Grad iz budžeta izdvojila 107.000 KM, od čega blizu 57.000 KM za nabavku 30 kompleta opreme, koja se sastoji od taktičkih pantalona, košulja, čizama, prsluka sa dodacima i rukavica, te policijskih kaciga i štitova za suzbijanje nemira, i 50.000 KM za nabavku osam sigurnosnih kamera putem kojih će službenici Treće PU vršiti 24-satni nadzor nad lokacijama na kojima su postavljene.

Ministar Pećanac zahvalio je načelniku i predsjedavajućoj Općinskog vijeća Novi Grad na donaciji i izjavio da je njena vrijednost veća nego što je to izraženo u novcu.

Foto: FENA
Foto: FENA

"Također, zahvalni smo što razumiju da pitanje sigurnosti nije samo briga MUP-a i Uprave policije. S ovom opremom policija će sigurno biti efikasnija i jača i moći ćemo dati još bolje rezultate od dosadašnjih", istakao je Pećanac.

Načelnik Efendić izjavio je da ova sredstva nisu potrošena nego investirana, te pozvao sve strukture vlasti da pokušaju uraditi više na poboljšanju sigurnosti saobraćaja.

Foto: FENA
Foto: FENA

"U događajima iz februara, koji su nas sve duboko uznemirili, povrijeđeno je 12 pripadnika Treća PU i sa ovom opremom oni će biti sigurniji u obavljanju svojih zadataka, iako se nadam da se te stvari neće ni dešavati", kazao je Efendić.

Policijski komesar Kantona Sarajevo Vahid Ćosić pojasnio je da je donirana oprema visokog kvaliteta te da sistem nadzora ima mogućnost za nadogradnju još 40 kamera, dok su trenutno pokrivene lokacije na području Otoke, Dobrinje, Buća Potoka i Buljakovog Potoka.

Dodao je da je i oprema za suzbijanje nemira nabavljena od vrhunskog proizvođača i da će njom biti opremljen vod za osiguranje skupova visokog rizika i uspostavljanje javnog reda i mira.