BiH
46

Općina Konjic riješila problem pohrane dokumenata i podataka na uređajima

Klix.ba
Konjic
Konjic
Općina Konjic je jedna od prvih općina na teritoriji BiH koja je svoje poslovanje "prebacila" u oblak. Implementacijom Microsoft Office 365, Općina Konjic je osigurala efikasno IT rješenje, koje joj omogućava fokus na pružanje boljih usluga svojim građanima.

U saradnji sa bosanskohercegovačkom kompanijom Content.ba, Općina Konjic je identificirala svoje poteškoće u poslovanju, ali i ciljeve koje želi postići. Office 365, paket Microsoft usluga smještenih u "oblak" sa svim svojim prednostima izabran je kao najoptimalnije rješenje za odgovor na sve izazove koje je Općina imala u svom poslovanju. Općina je implementirala Office 365 sa svim uslugama – Office desktop aplikacije, Exchange, Skype, SharePoint i OneDrive za preduzeća. Ovo je rješenje njihovih početnih izazova i postavlja temelje za buduće projekte među kojima se nalazi i migracija sa lokalnih aplikacija ('on-site') na platformu Azure.

"Tražili smo rješenje koje će odgovarati njihovim problemima i pružati više funkcionalnosti koje su trebale korisnicima u općinskoj administraciji. Ispitali smo raspoloživa rješenja i odlučili se za Office 365 jer pruža jednostavnost upotrebe, uštedu u troškovima, pristupačnost, mogućnost izrade sigurnosnih kopija dokumenata i poboljšanje produktivnosti. Implementacijom sistema Office 365 smo riješili pitanje datoteka do kojih nismo mogli pristupiti preko lokalne mreže. Office 365 je pružio univerzalnu dostupnost do aplikacija i podataka u oblaku te tako poboljšao produktivnost", izjavio je načelnik Emir Bubalo.

Implementacija sistema Office 365 se ispostavila kao vrlo uspješna i nije stvarala potrebe za dodatnom obukom. Intuitivno rješenje je korisnicima omogućilo brzo usvajanje sistema i pozitivno prihvatanje. Čak i nekvalifikovani korisnici su bili sposobni da brzo počnu sa radom na novom rješenju i da se iskoriste sve prednosti.

"Posebno me raduje činjenica da je jedna općinska administracija prepoznala prednosti Office 365 i odlučila se za rješenje koje osigurava maksimalnu produktivnost, a sve sa ciljem pružanja bolje usluge svojim građanima. Ovakve uspješne implementacije i studije slučaja o njima nas stavljaju rame uz rame sa ostatkom svijeta. Vjerujem da je ovo samo početak naše uspješne saradnje sa Općinom Konjic, ali i drugim općinama u BiH", izjavio je Omar Krivošija, direktor Microsofta BiH.