BiH
14

Općina Ključ dobija 15 eko-otoka i vozilo za prikupljanje ambalažnog otpada

Klix.ba
U kabinetu načelnika Općine Ključ jučer upriličena ceremonija potpisivanja ugovora između Općine Ključ, JKP "Rad" iz Ključa i Ekopaka, prvog ovlaštenog operatera sistema upravljanja ambalažnim otpadom u BiH.

Ovaj ugovor je posebno bitan za dalji razvoj Općine Ključ u smislu praćenja evropskih trendova, jer je uspostavljan savremeni sistem odvojenog prikupljanja ambalažnog otpada i pripreme istog za reciklažu.

"Danas u Ključu potpisujemo vrlo značajan ugovor o zajedničkoj saradnji između ovlaštenog operatera Ekopaka iz Sarajeva , Općine Ključ i Javnog komunalnog preduzeća RAD. Radi se o izgradnji 15 eko-otoka za razdvajanje ambalažnog otpada. Ekopak će u ovoj prvoj fazi obezbijediti 45 kontejnera od 1.100 litara i kombi vozilo za sakupljanje ambalažnog otpada. Općina je obezbijedila zemljište i dodijelila ga komunalnom preduzeću bez naknade za izgradnju Reciklažnog dvorišta za sakupljanje i sortiranje korisnog otpada, a učestvovati ćemo i u izgradnji ovih eko-otoka. Isto tako je već izdata urbanistička saglasnost za izgradnju ovih otoka. Projekat je vrlo značajan sa stanovišta zakona, jer se ambalažni otpad ne smije trajno odlagati na deponiju, već se treba vratiti ponovo u proizvodnju i iskoristiti kao sirovina, a s druge strane sačuvati ćemo našu deponiju otpada na Pećima, jer će komunalno preduzeće manje otpada odlagati na deponiju. Ekopak će za nabavku ovih kontejnera i vozila uložiti iznos od oko 40.000 KM, a isti toliki iznos trebaju zajedno uložiti ili iznaći sredstva komunalno preduzeće i Općina za izgradnju i postavljanje otoka, izgradnju i opremanje reciklažnog dvorišta", rekao je načelnik Općine Ključ Nedžad Zukanović.

Pridruživanje Općine Ključ ostalim općinama Federacije BiH, u kojima ovlašteni operater Ekopak uspostavlja sistem odvojenog prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada je pozdravila i Sanela Draganović, direktorica JKP "Rad“ iz Ključa.

"Osjećam se sretnom i zadovoljnom jer danas započinjemo nešto novo, nešto po evropskim standardima u tako malom gradu kao što je Ključ. Počinjemo sa prvom fazom sakupljanja i selektiranja ambalažnog otpada u Ključu. Vrijednost kompletnog projekta je 340.000 KM, a u prvoj fazi je cca. 100.000 KM. Dali smo svoj veliki doprinos ovom projektu, ali ovako brzoj realizaciji se nismo nadali i ne bi uspjeli bez finansijske podrške Ekopak-a. Sa ovih 45 kontejnera planiramo pokriti urbani dio grada, uglavnom stambene četvrti i osnovnu i srednju školu. Zahvaljujem se Ekopaku što je baš nas odabrao prve u Kantonu da uđe u projekat sakupljanja i selekcije ambalažnog otpada u našem gradu. Nakon potpisivanja ugovora mi krećemo sa izgradnjom Sortirnice otpada i uporedo će teći promovisanje projekta sa građanima, jer je to sljedeći veliki zadatak kako naučiti građane da pravilno odlažu ambalažni otpad", rekla je ona.-

"Uloga operatera sistema za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom jeste da u Federaciji BiH uspostavi sistem odvojenog prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada. Obzirom da Ekopak radi po neprofitnom principu, što znači da se dobit koja se ostvari na kraju poslovne godine ne dijeli osnivačima, nego se investira u jačanje komunalne infrastrukture, Ekopak je dosad potpisao ugovore sa općinama - Bihać, Gračanica, Orašje, Donji Vakuf, Kladanj i Ključ,“ kazala je Amela Hrbat, direktorica Ekopaka, i u nastavka dodala: "Cilj je uspostaviti održivi sistem u svim općinama FBiH, koji je u cjelosti usklađen sa najvišim standardima Evropske unije. Pravilnik Federacije BiH o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom, koji je Federalno ministarstvo okoliša i turizma donijelo u januaru 2012. godine usklađen je s Evropskom direktivom 94/62 kojom se definira oblast upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom. Ekopak je krajem 2013. godine postao 32. članica krovne evropske organizacije operatera sistema PRO EUROPE čije je sjedište u Bruxellesu, tako da sa pravom možemo reći da bosanskohercegovačka privreda, okupljena oko Ekopaka, gradi sistem odvojenog prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada po uzoru na najefikasnije sisteme zemalja Evrope".