BiH
0

Općina Jajce postupa odgovorno prema svom kulturnom blagu

FENA
Načelnik Općine Jajce Nisvet Hrnjić izjavio je danas za Fenu da ova općina poduzima sve što može u skladu s finansijskim iznosima kako bi sačuvala i prezentirala javnosti svoje bogato kulturno-historijsko naslijeđe .

Demantirajući izvještaje o navodnom neodgovornom postupanju ove općine spram nalazišta kamenog sarkofaga i skeleta u Lupnici koji potječe iz srednjeg stoljeća, načelnik Hrnjić naglašava da su otvaranje sarkofaga i pregled vršeni veoma pažljivo, dok za svaki korak postoji fotodokumentacija.

On je podsjetio da su, kopajući kanal za lokalni vodovod, izvođači radova u Lupnici otkrili kameni sarkofag s poklopcem u kojem se nalazio očuvan ljudski skelet.

Radnici nisu, kako je to često u BiH običaj, sakrili svoj pronalazak i nastavili radove nego su odmah po pronalasku sarkofaga obavijestili općinskog načelnika, koji je stupio u kontakt sa stručnim saradnikom za srednje stoljeće Instituta za historiju u Sarajevu Amirom Klikom, koji je veoma brzo došao do mjesta pronalaska sarkofaga.

Načelnik Hrnjić dalje navodi da je Kliko, odmah po pronalasku sarkofaga i skeleta stupio u kontakt s odgovornom osobom iz Zemaljskog muzeja Lidijom Fekeže, te da je, slijedeći njena uputstva, skelet iz sarkofaga upakovan u papirnu vreću i prebačen u zgradu Općine kako bi bio transportovan u Zemaljski muzej u Sarajevu.

  • Sarkofag nije vraćen u zemlju kako bi to neki učinili već je prebačen u park u Jajcu kako bi bio dostupan za sve, također po dogovoru s Lidijom Fekeža, kaže Hrnjić.

Prema njegovim riječima, Fekeže je iskazala želju da na proljeće istraži šire područje nalazišta sarkofaga, ali zbog nedostatka novca i podrške državnih institucija pitanje je u kom obimu će se moći izvršiti istraživanja.

Načelnik Hrnjić je, također, upozorio da je čitavo područje naseljenih mjesta oko Gornje Lupnice bogato nalazištima iz naše prošlosti.

Stručni saradnik Instituta za historiju Amir Kliko kazao je Feni kako je izlaskom na teren prepoznao da se radi o srednjovjekovnom kamenom sarkofagu iz 14., eventualno 15. stoljeća.

Kliko naglašava da je razlog zbog čega je trebalo početi djelovati odmah bilo to što je postojala opasnost da dođe do nasilnog otvaranja sarkofaga od strane nestručnih lica.

  • Prilikom rutinskog pregleda sarkofaga čuo sam od nekih prisutnih da bi ga trebalo otvoriti jer u njemu ima zlata. Meni je poznata činjenica da ga nema, ali može se naći drugih vrijednih eksponata za izučavanje bosanske prošlosti. Bojeći se da će u toku noći doći do nasilnog otvaranja, jer je već bilo kasno poslijepodne, na odobrenje Lidije Fekeže, otvorio sam sarkofag. U sarkofagu nije pronađeno ništa osim skeletnih ostataka pokojnika. Uredno sam očistio sarkofag, vratio kosti na mjesto na kojem su bile i sve fotografirao, kazao je Kliko.

I on je istaknuo da je svaki detalj fotografiran, od vađenja sarkofaga do ponovnog zatvaranja nakon pregleda i čišćenja od mulja. Svi zainteresirani mogu dobiti digitalne kopije tih fotografija.

Sve je uredno zabilježeno, uzeta orijentacija groba i sve potrebne dimenzije za daljnju stručnu analizu i poređenje sa sličnim pronalascima u Bosni i Hercegovini.

Objašnjavajući kako je došlo do toga da su se skeletni ostaci našli u papirnoj vreći u načelnikovom uredu, Kliko je rekao da je to urađeno po njegovoj i preporuci Lidije Fekeže, uz obećanje da će se što prije prebaciti u Zemaljski muzej u Sarajevu na stručnu i antropološku analizu.

Već drugi dan kosti su bile u Muzeju i trenutno su na pranju i sušenju. Kliko kaže da je skandal koji je nastao oko papirne vreće u kojoj su se našle kosti u načelnikovom uredu doista neopravdan.

  • Ne postoji namjenska vreća niti bilo kakav drugi način da se pronađeni skeletni ostaci spakuju. Osim toga, skelet je pronađen poslijepodne u selu u kojem se nije moglo pronaći ništa prikladnije od papirne vreće ako već neko smatra da je trebalo biti tako, rekao je za Fenu stručni saradnik Historijskog instituta Amir Kliko.