BiH
1

Općina Ilidža uručila stipendije učenicima slabijeg imovnog stanja i djeci bez oba roditelja

Klix.ba
Općinsko vijeća Ilidža donijelo je Odluku o stipendiranju djece bez oba roditelja i djece bez roditeljskog staranja u školskoj 2015/2016. godini, saopšteno je iz Općine Ilidža.

Ovom odlukom stipendirat će se njih 39, i to 19 studenata, 10 učenika srednje škole i 10 osnovaca. Vijeće je donijelo i odluku o stipendiranju 127 učenika i studenta slabijeg imovnog stanja. Odlukom će se stipendirati 50 studenta i 77 učenika.

Načelnik Općine Ilidža Senaid Memić danas je u Multifunkcionalnoj sali uručio ugovore o stipendiranju 127 učenika i studenata slabijeg imovnog stanja i 39 bez roditeljskog staranja.

"Odlukom o stipendiranju djece bez oba roditelja odobrena su sredstva iz Budžeta i to učenicima po 75 KM mjesečno, a 100 KM redovnim studentima. Isplata će se vršiti od 1.10 2015. godine do 30.09. 2016. godine. Stipendije se dodjeljuju djeci bez oba roditelja, kao i djeci bez roditeljskog staranja koja imaju prebivališta i boravak na području općine Ilidža, koja redovno pohađaju školu, a najduže do navršene 27 godine života. Kad je riječ o stipendiji za učenike i studente slabijeg imovnog stanja, mjesečni iznos stipendije je 75 KM, a za studente 100 KM. Stipendije će se dodjeljivati 10 mjeseci. Sredstva dodjeljena stipendijom se ne vraćaju. Drago mi je što su se obezbijedila sredstva za učenike i studente i čestitam svima koji su dobili i nadam se da će im poslužiti za nešto što im je najpotrebije, a ujedno i da će malo olakšati svojim roditeljima" rekao je, između ostalog, načelnik Memić.