BiH
23

Općina Centar želi izgraditi Muzej opsade Sarajeva

Klix.ba
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar prof. dr. Nedžad Ajnadžić u srijedu 21. oktobra 2015. godine sazvao je sastanak na kojem je razgovarano o nastavku realizacije projekta "Muzeja opsade Sarajeva – Umijeće življenja ‘92-’96." (FAMA kolekcija), koji treba biti izgrađen na lokalitetu Hastahana na Marijin Dvoru.

Ideju o izgradnji ovog muzeja je pokrenuo konzorcij sastavljen od četiri organizacije: FAMA International, MESS, Obrazovanje gradi BiH i Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH.

Na sastanku su prisustvovali savjetnici Mustafa Resić i Emir Muminović, pomoćnica načelnika za prostorno uređenje i komunalne poslove Alma Sadović, predstavnici konzorcija Suada Kapić i Edin Dino Mustafić, te predstavnici općinske Komisije za boračka pitanja i Komisije za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti, kao i predstavnici boračkih udruženja sa Centra.

Na sastanku je potvrđeno opredjeljenje rukovodstva Općine Centar da dovede do kraja projekat izgradnje muzeja na zemljištu koje je u općinskom vlasništvu, jer je to prema stavu prisutnih naša civilizacijska obaveza najviše zbog budućih generacija, kao stalno svjedočenje o žrtvi koju su podnijeli građani tokom ratne opsade Sarajeva.

Postupajući po zaključcima Općinskog vijeća Centar Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar započela je aktivnosti na pripremi dokumentacije za objavljivanje javnog međunarodnog poziva za izradu idejnog projekta muzeja. FAMA kolekcija je izradila projektni zadatak sadržaja muzeja kojeg je ustupila Općini Centar za realizaciju ovog projekta. Zagovarana je ideja da se projekat realizuje na principu javno-privatnog partnerstva gdje bi osim Općine Centar i konzorcija također bili uključeni boračka udruženja sa Centra i Gradska uprava. Tokom narednog perioda će biti razmatrana mogućnost da se pored objekta muzeja na lokalitetu Hastahana izgradi i spomen-obilježje, za šta su već obezbjeđena materijalna sredstva.