BiH
2

Općina Centar: Socijalno ugroženim penzionerima 50 KM mjesečno za hljeb i mlijeko

FENA
Imajući u vidu tešku ekonomsku situaciju u kojoj se nalaze pripadnici starije populacije, Općina Centar Sarajevo je u budžetu za 2015. godinu obezbijedila 238.000 KM za realizaciju projekta Stalna novčana pomoć za kupovinu hljeba i mlijeka penzionerima u stanju socijalne potrebe i osobama preko 65 godina starosti bez primanja.

Planirano je da ovim vidom pomoći bude obuhvaćeno 396 socijalno najugroženijih starijih sugrađana s područja općine Centar (333 penzionera i 63 osobe bez primanja, a koje su starije od 65 godina) koji će svakog mjeseca tokom ove godine putem Službe za upravu za rad, socijalna pitanja, zdravstvo izbjegla i raseljena lica dobivati od Općine iznos od po 50 KM namijenjen za kupovinu mlijeka i kruha.

Prema riječima stručne saradnice iz oblasti socijalne zaštite u Službi za upravu za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica Općine Centar Merside Veiz, do sada je za ovu vrstu pomoći prijavljeno samo 17 socijalno ugroženih penzionera, što je veoma mali broj s obzirom na trenutnu ekonomsku situaciju i položaj ove kategorije stanovništva.

Ovu pomoć trenutno koristi 317 socijalno ugroženih penzionera i 48 sugrađana starijih od 65 godina koji su bez ikakvih primanja, saopćeno je iz Općine Centar.