BiH
0

Općina Centar Sarajki Branki Petričević donirala invalidska kolica

Sarajevo-x.com
Načelnik Bećirević je Branki predao kolica (Foto: Općina Centar)
Načelnik Bećirević je Branki predao kolica (Foto: Općina Centar)
Načelnik sarajevske Općine Centar Dževad Bećirević predao je Branki Petričević, stanovnici ove općine, elektromotorna invalidska kolica koja je donirala Općina.

Prilikom primopredaje kolica Branka je, uz riječi zahvale načelniku Bećireviću i Općinskom vijeću Centar na ovoj vrijednoj donaciji, kazala da se njena stara kolica već učestalo kvare, tako da će joj nova koja su šira i udobnija, znatno olakšati obavljanje poslova van kuće.

"Ovo nije prvi put da mi Općina Centar pomoć pruža. Prije nekoliko godina mi je urađen prilaz do stana u Ulici Mehmed Paše Sokolovića 4, gdje živim zajedno sa suprugom i sinom, te mi je obnovljeno kupatilo koje je prilagođeno mojim potrebama. Ostala sam invalid nakon što je u opkoljenom Sarajevu pucano na mene sa jednih od snajperskih položaja oko grada. Tada nisam pogođena, ali su strah i stres uzrokovali oduzimanje donjih ekstremiteta", kazala je Branka.

Načelnik Bećirević je, prilikom primopredaje kolica, kazao da se u Općini Centar posvećuje posebna pažnja invalidnim licima i da je ovo jedan u nizu projekata pomoći osobama sa otežanim kretanjem. "Do sada smo za naše sugrađane koji su u kolicima prilagodili prilaze kako bi im olakšali pristup njihovim domovima te smo na nekoliko lokacija ugradili liftove za invalide koji ne stanuju u prizemlju. Kako bi se Branki Petričević omogućio pristup i adekvatno liječenje u Ambulanti porodične medicine 'Mejtaš' (Mehmed-paše Sokolovića 13), pokrenut ćemo proceduru za izgradnju prilaza za invalidna lica do ove ustanove", rekao je načelnik Bećirević.

Elektromotorna invalidska kolica tipa ''Quickie'', vrijednosti od gotovo 6.200 KM, isporučila je firma ''Bauerfeind'' iz Bihaća, čiji je komercijalista, prilikom primopredaje izjavio da kolica mogu preći 40 kilometara sa jednim baterijskim punjenjem. Tokom usvajanja Budžeta Općine Centar za 2012. godinu jedan od amandmana vijećnika je bio da se izdvoje sredstva za nabavku elektromotornih kolica za Branku Petričević. Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević je prihvatio amandman i na njegov nalog Služba za rad, socijalna pitanja i zdravstvo Općine Centar je provela proceduru nabavke kolica za našu sugrađanku.