BiH
0

Općina Centar Sarajevo pomogla prilikom kupovine lijekova za 750 penzionera

Klix.ba
Općina Centar Sarajevo godinama u kontinuitetu izdvaja finansijska sredstva za pomoć osobama treće životne dobi, a posebno onima koji nisu u mogućnosti svojim minimalnim penzijama nabaviti osnovne životne potrepštine, među kojima su svakako i lijekovi.

Tako je iz ovogodišnjeg općinskog budžeta dodijeljen grant u iznosu od 45.000 KM Udruženju penzionera Centar za pomoć njihovim članovima za kupovinu lijekova koji nisu na esencijalnoj listi.

Ostvarujući ovaj vid saradnje s Općinom Centar, podjela ovih sredstava vrši se putem povjerenika Udruženja iz svih 15 mjesnih zajednica općine Centar.

Prilikom preuzimanja novčanih sredstava u iznosu od po 40 KM za subvencioniranje nabavke lijekova penzioneri - članovi Udruženja, dužni su priložiti račune za lijekove, ček od penzije i ličnu kartu. Povjerenici Udruženja penzionera Centar obilaze bolesne i iznemogle penzionere kojima na kućnim adresama uručuju ovu novčanu pomoć Općine.

Do decembra 2016. godine finansijsku pomoć za kupovinu lijekova koji nisu na esencijalnoj listi dobilo je 750 članova Udruženju penzionera Centar. Osim ove vrste pomoći, Općina Centar je putem Javnog poziva za projekt ''Socijalna pitanja i zdravstvena zaštita'' pomenutom Udruženju dodijelila 2.000 KM za desetodnevno liječenje i medicinsku rehabilitaciju četiri bolesna penzionera u banji Reumal u Fojnici.

Na području Općine Centar trenutno živi blizu 12.000 penzionera, od kojih blizu 6.000 ima minimalnu penziju 326 maraka mjesečno. Imajući u vidu da je ovoj ugroženoj populaciji zaista potrebna pomoć koja im mnogo znači, Općina Centar će im i dalje posvećivati posebnu pažnju pa takva vrsta pomoći neće izostati u budućnosti.