BiH
10

Općina Centar Sarajevo: Počeli radovi na sanaciji klizišta na Nahorevu

FENA
Započeli su radovi na sanaciji klizišta u naselju Lasac na Nahorevu (Mjesna zajednica Pionirska dolina-Nahorevo).

Projekt finansira Općina Centar sa 45.850 KM, dok je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo realizator i nadzor projekta. Za izvođenje radova angažovana je građevinska firma Grakop iz Kiseljaka.

"S polaganjem odvodnih i drenažnih cijevi smo krenuli od Koševskog potoka. Vremenski uvjeti nam otežavaju posao, jer po kiši nije moguće raditi s mehanizacijom na ovom strmom i blatnjavom terenu. Dnevno uspijemo položiti između 20 i 25 metara cijevi i, ukoliko to dozvole vremenske prilike, radove na sanaciji ovog klizišta planiramo okončati u roku od 45 dana. Nakon polaganja cijevi prokopani teren ćemo vratiti u prvobitno stanje a višak materijala odvući na gradsku deponiju", kazao je Mujo Topalović, šef gradilišta firme Grakop.

Prema glavnom projektu kojeg je uradila firma Winner Project iz Sarajeva, tokom sanacije ovog klizišta bit će položeno po 300 metara cijevi za odvod i drenažu te ugrađena reviziona okna radi lakšeg čišćenja i održavanja sistema.

Također je planirana izgradnja betonske kaptaže za prihvat vode sa izvorišta koja je glavni uzrok pojave klizišta zbog čega je došlo do oštećenja na nekoliko stambenih objekata, potpornih zidova, pomoćnih objekata i pristupnoj saobraćajnici. Izradu glavnog projekta je također finansirala Općina Centar sa gotovo 22.000 KM.

Firma Winner Project je također uradila i projekt monitoringa klizišta koji se obavlja nakon urađene sanacije kako bi se mogla izvršiti procjena uspješnosti izvedenih radova, saopćeno je iz Općine Centar sarajevo.