BiH
0

Općina Centar Sarajevo osniva Centar za zdravo starenje

FENA
Predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Sarajevo Varja Nikolić je na četvrtoj redovnoj sjednici Vijeća pokrenula inicijativu koju je Vijeće podržalo, da se pokrenu aktivnosti oko osnivanja Centra za zdravo starenje na području općine Centar.

Prvenstvena uloga Centra je poboljšanje kvaliteta života osoba treće životne dobi i njihova bolja socijalna uključenost.

U okviru projekta "Promocija mreže za zdravo starenje", nevladina organizacija "Partnerstvo za javno zdravlje" u saradnji sa holandskom Yanos Public Health je prije dvije godine otvorila ovakav centar na području općine Novo Sarajevo u Ulici Azize Šaćirbegović 96, saopćeno je iz Press službe Općine Centar.

Varja Nikolić je, kao stručni konsultant na volonterskoj osnovi u spomenutoj nevladinoj organizaciji, učestvovala u otvaranju ovog centra u Novom Sarajevu.

"Ideja o osnivanju ovakvog centra za najstariju populaciju javila se nakon mog provedenog istraživanja 2005. godine među starijom populacijom sa područja četiri gradske općine. Odgovarajući na anketna pitanja gotovo 50 posto ispitanika je odgovorilo da bi se vrlo rado aktivno uključili u društvena dešavanja. Za otvaranje Centra za zdravo starenje u Novom Sarajevu bilo nam je potrebno 36 mjeseci aktivnih priprema. S obzirom na naše prijašnje iskustvo, očekujemo da otvaranje centra na području naše općine bude lakše i provedeno u kraćem vremenskom periodu", kazala je Nikolić.

Navela je kako je cilj na području općine Centar napraviti samoodrživ projekt, bez opterećenja za općinski budžet, gdje se projekti ovog centra mogu kandidovati kod raznih donatora. Također, prostor može biti multifunkcionalan, odnosno da se koristi za razne namjene.

"U Centru za zdravo starenje su penzioneri uključeni u muzičke i likovne sekcije, stiču osnovna znanja za rad sa računarom, uče strane jezike. Osim toga, sa njima stručne osobe rade fizikalne vježbe, što im pomaže da budu mentalno i fizički zdraviji, i prvenstveno se osjećaju korisnim za zajednicu. Iskustva iz evropskih zemalja govore da su osobe koje aktivno učestvuju u društvenim aktivnostima zdravije i manje troše medikamente, što na kraju rezultira smanjenjem opterećenja na budžet", kazala je Nikolić.

Također, namjera je da u skorije vrijeme, na prijedlog dopredsjedavajućeg Vijeća Nedžada Ajnadžića, zajedno sa predsjednicima klubova političkih partija koje participiraju u Općinskom vijeću Centar, posjete Centar za zdravo starenje u Novom Sarajevu, s ciljem sticanja dragocjenog iskustva koje bi prenijeli prilikom otvaranja ovakvog centra u općini Centar.

Centar za zdravo starenje povezuje više sudionika u zajednici poput zdravstvenih i socijalnih ustanova, penzionerskih i nevladinih organizacija te određenog broja volontera koji svojim djelovanjem pomažu rad Centra.

Također projekt predviđa da se u Centru napravi informativni punkt kako bi starije generacije dobijale potrebne informacije.