BiH
0

Općina Centar pomaže Zemaljski muzej

Sarajevo-x.com
Za našu najstariju muzejsku instituciju – Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, iz budžeta Općine Centar za 2011. godinu izdvojena su sredstva u iznosu od 3.500 KM. Novac će poslužiti za nabavku deficitarne opreme neophodne Odjelu za arheologiju.

Zemaljski Muzej Bosne i Hercegovine u Sarajevu osnovan je 1. februara 1888. godine, za vrijeme vladavine Austro-Ugarske. Izgradnja objekta je završena 1913. godine te je 4. oktobra iste godine Zemaljski muzej otvoren. Izgrađen je u neorenesansnom stilu, prema projektu arhitekte Karla Paržika. Zgradu čine četiri paviljona povezana terasama između kojih je u unutrašnjem atriju smješten botanički vrt sa fontanom u centralnom dijelu. U Arheološkom odjelu, Etnološkom odjelu i Odjelu prirodnih nauka Zemaljskog muzeja pohranjen je veliki dio kulturnog nacionalnog naslijeđa BiH. U Botaničkom vrtu koji je također osnovan 1913. godine, uzgaja se više od 3.000 biljnih vrsta, među kojima su i vrijedne zbirke endemskih i rijetkih vrsta, egzotično drveće itd.

U Arheološkom odjelu, koji obuhvata odjele za prethistoriju, antiku i srednji vijek, danas je posjetiteljima na raspolaganju postavka iz antičkog doba na području Bosne i Hercegovine, kao i ona koja prikazuje život u srednjovjekovnoj bosanskoj državi. Tu se čuva i jevrejski iluminirani rukopis iz 14. stoljeća - Hagada.

Zemaljski muzej čuva iznimno vrijednu kulturno-historijsku baštinu Bosne i Hercegovine, eksponate među kojima su ostaci plašta kralja Tvrtka, povelja Stjepana Tomaševića, zbornik Služavnik iz naslijeđa pravoslavnog stanovništva, prijepis Kurana Mehmed-paše Sokolovića... Arheološki odjel ima i odjele za dokumentaciju te konzervaciju i restauraciju. Stručnjaci Muzeja se bave naučno–istraživačkim radom, a organiziraju i tematske izložbe.