BiH
3

Općina Centar pomaže u promociji Ahdname

Klix.ba
Foto: Općina Centar
Foto: Općina Centar
U prostorijama sarajevske Općine Centar potpisan je ugovor o realizaciji granta u iznosu od 1.500 KM koje je ova lokalna zajednica izdvojila Udruženju bosansko-tursko prijateljstvo "Bosfor" za realizaciju projekta "Pad Bosne pod osmanlijsku vlast i Sultan Fatihova Ahdnama – Dani Ahdname 2015".

Načelnik Dževad Bećirević je potpisao ugovor u ime Općine Centar, dok je u ime pomenutog udruženja ugovor potpisao predsjednik Rizvan Halilović koji se ovom prilikom zahvalio načelniku Bećireviću na sveukupnoj višegodišnjoj podršci koju Općina Centar pruža ovom udruženju, na osnovu čega je uspostavljena saradnja sa osobljem i učenicima 11 osnovnih škola sa Centra.

Učenici ovih škola svake godine učestvuju u likovnoj radionici koju ovo udruženje organizuje ispred BBI centra na Trgu djece Sarajeva. Svi dječiji likovni radovi sa ove radionice na temu multikulturalnost, zajedništvo, ljudska prava i slobode u Bosni i Hercegovini, izloženi su za javnost tokom trajanja manifestacije "Dani Ahdname" na polju Milodraž kod Kiseljaka, u Turskom kulturnom centru "Yunus Emre" i u samostanu sveti Ante u Sarajevu.

"Ovim projektima želimo promovisati našu kulturu i baštinu koja je izuzetno vrijedna, jer je Ahdnama među najvećim dokumentima tog doba koji govore o ljudskim pravima i slobodama. Za nekoliko dana planiramo obilježiti 826 godina od nastanka Povelje Kulina bana koja je napisana 29. augusta 1189. godine na starobosanskom narodnom jeziku i bosanskim pismom bosančicom", istakao je Halilović.

Udruženje bosansko-tursko prijateljstvo "Bosfor" svake godine 28. maja organizuje manifestaciju "Dani Ahdname". Centralni događaj se organizuje na polju Milodraž, mjestu gdje je 1463. godine nakon osvajanja Bosne, sultan Mehmed II Fatih bosanskim franjevcima izdao Ahdnamu.