BiH
0

Općina Centar pomaže redovno školovanje Roma

Sarajevo-x.com
Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Slaven Kovačević i pomoćnica općinskog načelnika za obrazovanje Zakira Šero posjetili su 8. septembra 2011. godine osnovce romske nacionalnosti sa područja Centra okupljene na malim svečanostima organizovanim u prostorijama OŠ ''Hasan Kikić'' i OŠ ''Musa Ćazim Ćatić'' (sala CDA). Tom prilikom svakom od mališana Roma, koji redovno pohađaju nastavu u osnovnim školama, uručena je pomoć Općine u iznosu od po 100 KM.
Djecu i njihove roditelje u ime Općine pozdravio je načelnik Bećirević, zaželjevši im puno uspjeha u školovanju ne samo u osnovnoj, nego i srednjoj školi te jednog dana i na visokoškolskim ustanovama.

"Ovim već tradicionalnim projektom Općina Centar nastoji pomoći djeci da se što bolje opreme za školu i poticati njihovo aktivno pohađanje nastave. Općina će i dalje pružati ovaj vid podrške vašem redovnom školovanju", poručio je učenicima Romima načelnik Bećirević.

Od ukupno 101 učenika romske narodnosti u osnovnim školama na području Centra njih 95 redovno pohađa nastavu. Na svečanosti u OŠ ''Hasan Kikić'' pomoć Općine dobilo je 26 redovnih učenika škole domaćina, 11 učenika OŠ ''Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak'', tri iz OŠ ''Vladislav Skarić'' i četiri iz OŠ ''Isak Samokovlija''. U sali CDA na svečanosti, čiji je domaćin bila OŠ ''Musa Ćazim Ćatić'', pomoć Općine dobilo je 20 njihovih redovnih učenika, kao i 17 mališana iz OŠ ''Silvije Strahimir Kranjčević'' te po sedam iz OŠ ''Safvet-beg Bašagić'' i OŠ ''Alija Nametak''.

Dijana Tahirović, majka djevojčice koja je dobila novčanu pomoć Općine u OŠ ''Hasan Kikić'', kazala je da su roditelji zahvalni na podršci koju na ovaj način dobijaju.

"Puno mi je značila ovakva pomoć koju je moj sin dobijao od Općine sve dok je bio osnovac, a već drugu godinu je dobija i moja kćerka. Pošto smo knjige već kupili, ovaj novac će poslužiti za nabavku odjeće i obuće prikladne za pohađanje nastave", kazala je Dijana Tahirović, te dodala da njeno mišljenje dijele svi roditelji.

Prilikom podjele novčane pomoći Općine koju je OŠ ''Musa Ćazim Ćatić'' organizovala u prostorijama CDA, u ime roditelja učenika Roma riječi zahvalnosti uputio je Safet Beganović, kazavši da Općina Centar, pružajući ovu pomoć zaista podržava djecu da se dalje školuju.

Za ovaj projekt, koji se kontinuirano organizira od školske 2005/2006. godine iz ovogodišnjeg budžeta Općine Centar izdvojeno je 10.000 KM.