BiH
0

Općina Centar pomaže projekat sterilizacije pasa lutalica

Sarajevo-x.com
U Općini Centar održan je sastanak posvećen aktivnosti sterilizacije pasa lutalica u našem gradu. Sastanku su prisustvovale Đenita Bogunić-Kešelj i Imra Mulahuseinović-Ramljak u ime Općine Centar, te direktor JKP "Veterinarska stanica Sarajevo" Nedim Brdarić i predstavnici udruženja: Aldin Pašić i Jovana Šego u ime Udruženja za zaštitu životinja "Av-mau", Gordana Ristić u ime UG "Help Animals – Pomoć životinjama", Dijana Knežević iz Udruženja "Prijatelji životinja u BIH", Jasna Fetahović iz Udruženja za zaštitu i dobrobit životinja "Život", te Adnan Smailbegović u ime Neformalne grupe za zaštitu i dobrobit životinja "Avlijaneri".

Na sastanku je dogovoreno da se započne sa sterilizacijom i kastracijom napuštenih pasa, kako bi se na humani način spriječilo dalje uvećanje njihovog broja. Sterilizacija pasa će se obavljati u veterinarskim ambulantama na Slatini i Stupu, gdje će svakog radnog dana biti urađena po četiri operativna zahvata. Pored toga, svaka životinja će biti i vakcinisana. Udruženja za zaštitu životinja će se angažovati na prikupljanju pasa i dovođenju u ambulantu, te nakon obavljenog operativnog zahvata vraćati ih na mjesto gdje su prije sterilizacije pronađeni. Aktivnosti kastracije i sterilizacije pasa će u ambulanti na Stupu biti započete već sredinom marta, a do kraja marta i u ambulanti na Slatini (nakon okončanja radova na kanalizaciji i priključenja na javnu kanalizacionu mrežu).

Općina Centar je u prošloj godini izdvojila 20.000 KM Veterinarskoj stanici Sarajevo (za izradu mliječnih kartona i ispitivanje na brucelozu i ostale zarazne bolesti domaćih životinja, te kastraciju i sterilizaciju pasa lutalica na području općine Centar). U 2011. godini planirano je da se za sterilizaciju pasa iz Budžeta Općine Centar izdvoje sredstva u iznosu 10.000 KM.

Problem pojave velikog broja pasa lutalica u velikoj mjeri rezultat je odsustva svijesti o čovjekovoj obavezi da se na humani način brine ne samo o svim članovima društva, nego i o prirodnom okruženju – očuvanju: flore, faune, čistog zraka i voda... To svakako uključuje i odgovoran, stručan, te human pristup usklađen sa evropskim standardima brige o napuštenim životinjama koje žive pored nas.

Općina Centar, koja u svom radu primjenjuje standarde upravljanja okolišem ISO 14001-2004, zajedno sa KJP Veterinarska stanica Sarajevo i predstavnicima udruženja za zaštitu životinja nastoji pokrenuti aktivnosti neophodne da se uspostavi efikasan i civiliziran način brige o napuštenim životinjama u našem gradu. Pored izgradnje azila za napuštene životinje, sterilizacija i kastracija pasa predstavljaju uvjet bez koga se ne može i svugdje u svijetu pokazale su se kao jedini efikasan način smanjenja broja napuštenih životinja, s obzirom da ženka psa može imati i dva okota tokom godine, te svaki put donijeti na svijet do deset mladih. Na taj način smanjuje se i potencijalna opasnost koju uvećan broj napuštenih životinja predstavlja za ljude.