Sarajevo
0

Općina Centar pomaže Kinoteku BiH

FENA
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sarajevo Slaven Kovačević primio je u utorak Devletu Filipović, direktoricu ''Kinoteke BiH''.

Povod susreta bio je razgovor o trenutnoj situaciji u kojoj se nalazi bh. kultura, kao i o budućim projektima koji će obogatiti, ali i sačuvati bosanskohercegovačku kinematografiju od zaborava.

"Nažalost, pokazalo se da vlast nema političke volje da riješi pravni status državnih institucija kulture. Predlagali smo da se ovaj problem riješi kroz sistem sufinansiranja tako što bi državne institucije kulture mogle bi biti sufinansirane od općina, Grada Sarajeva, federalnih ministarstava kulture i obrazovanja. Mi smo veoma zahvalni Općini Centar koja je u proteklom periodu dodijelila prostorije Kinoteci i finansijski pomogla s 5.000 KM adaptaciju prostorija Arhiva u kojoj se čuva bosanskohercegovačko filmsko blago", rekla je Filipović.

Predsjedavajući Kovačević je čestitao direktorici ''Kinoteke BiH'' na dosadašnjim uspjesima na očuvanju kulture u ovim veoma teškim uvjetima i poželio joj puno uspjeha u budućem radu.

Pritom je istakao da Općina Centar i Kinoteka BiH mogu zajedno raditi na proširenju filmske kulture za najmlađe, saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo.