BiH
0

Općina Centar podržava obilježavanje 480. godišnjice Gazi Husrev-begove medrese

Klix.ba
Sljedeće godine, osmog januara, Gazi Husrev-begova medresa, obilježava 480 godina postojanja, a tim povodom načelnik Općine Centar Sarajevo Dževad Bećirević zajedno sa savjetnikom Mustafom Resićem posjetio je ovu obrazovnu ustanovu gdje ih je ugostio direktor hafiz Mensur ef. Malkić.

Načelnik Bećirević je direktoru Malkiću uručio odluku prema kojoj je iz budžeta Općine Centar izdvojeno pet hiljada maraka na ime podrške izdavanju "Monografije 480 godina Gazi Husrev-begove medrese", a koja će biti predstavljena krajem decembra ove godine u okviru obilježavanja ovog velikog događaja.

"Medresa ima 466 učenika i učenica i 90 uposlenih. Sljedeće godine proslavljamo veliki jubilej i jako smo zahvalni načelniku Bećireviću na doniranim sredstvima", naglasio je direktor Malkić.

Načelnik Bećirević je istakao da Općina Centar godinama u kontinuitetu pomaže rad vjerskih zajednica i ustanova.

"Na ovaj način mi smo željeli dati doprinos dostojnom obilježavanju 480. godišnjice Gazi Husrev-begove medrese i sjećanju na neprolazna velika djela Gazi Husrev-bega, najvećeg dobrotvora u povijesti Sarajeva. Općina Centar pomaže sve vjerske zajednice i tako ćemo nastaviti i u budućnosti. Drago nam je što smo mogli pomoći u obilježavanju ovog zaista velikog jubileja", istakao je Bećirević.

Gazi Husrev-begova medresa osnovana je 8. januara 1537. godine, a njen osnivač, Gazi Husrev-beg, sin je bosanskog plemića Ferhat-bega. Stečeno znanje, dokazana hrabrost i plemenito srce omogućili su mu da ostvari uspješnu karijeru kao beg, stekne veliku slavu kao gazija i ostavi neizbrisiv trag u povijesti: kao sandžakbeg vladao je Albanijom, Srbijom i Bosnom; kao junak proslavio se u Crnoj Gori, Mađarskoj i Hrvatskoj; kao vakif podizao džamije i tekije, škole i biblioteke, imareta i musafirhane, mostove i hanove, hamame, česme i šadrvane, a sva svoja dobra u Bosni, Slavoniji, Dalmaciji i Grčkoj ostavio je za dobrobit naroda. Tako je Gazi Husrev-beg dao snažan poticaj razvoju vjerskog, privrednog i kulturnog života grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Gazi Husrev-begova medresa je jedina škola u Bosni i Hercegovini, a nema ih mnogo ni u svijetu, koja kontinuirano radi skoro pet stoljeća. Čine je dvije zgrade, muška i ženska medresa sa potrebnim učionicama i kabinetima, kao i prostorom za stanovanje učenika i učenica.