BiH
13

Općina Centar: Osnovci učili o zaštiti od požara

Klix.ba
Služba za civilnu zaštitu sarajevske Općine Centar organizirala je za učenike od petog do devetog razreda osnovnih škola sa područja središnje sarajevske općine predavanja o zaštiti od požara.

"Od Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo smo dobili saglasnost da u 11 osnovnih škola sa Centra organiziramo ovakvu vrstu predavanja, prvenstveno namijenjenih djeci koja ostaju sama kod kuće i koriste električne i druge kućanske aparate. Od 6. novembra predavanja o zaštiti od požara su održana u školama 'Hasan Kikić', 'Vladislav Skarić', 'Silvije Strahimir Kranjčević' i 'Musa Ćazim Ćatić', a do kraja mjeseca će biti i u ostalim školama", kazao je Haris Aganović, stručni saradnik u općinskoj Službi za civilnu zaštitu zadužen za protupožarnu zaštitu.

Tokom predavanja u školama su pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Bjelave" Sulejman Vranac i Adi Džanović pojasnili učenicima šta sve može uzrokovati požar, koje mjere treba poduzeti da ne dođe do požara, te kako se ponašati ukoliko se pojavi požar. Pri tome je djeci posebno skrenuta pažnja da ne smiju sami gasiti požar i izlagati se životnoj opasnosti, već da obavijeste ukućane i pozovu vatrogasce, policiju i hitnu pomoć. Predavači su upoznali učenike i o vatrogasnoj opremi koja se koristi kod gašenja požara.

"S ciljem povećanja sigurnosti i sprečavanja neželjenih posljedica u slučaju pojave požara, obavili smo početkom školske godine detaljan pregled svih osnovnih škola u Centru kako bismo ustanovili u kakvom su stanju putevi za evakuaciju učenika i osoblja škole, protupožarna stepeništa i pristupni putevi za vatrogasna vozila, zatim dostupnost hidranata i drugo. Nakon toga smo obavijestili sve uprave škola šta je potrebno uraditi da se poboljša zaštita od požara ili uklone eventualni nedostaci kako bi preventivne mjere bile ispoštovane", kazao je Aganović.