BiH
0

Općina Centar organizuje sportsko-animacijski program za najmlađe

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Općina Centar i ove godine za mališane iz vrtića, uzrasta od četiri do pet i po godina, organizuje besplatan sportsko-animacijski program, čija je realizacija počela danas.

U gimnastičkom programu učestvuje 382-oje mališana iz vrtića s područja općine Centar: "Leptirić", "Lane", "Vrapčić", "Skenderija", "Iskrica", "Šareni voz", "Slavuj", "Višnjik" i "Makovi".

Svaka grupa broji po 25-35-oro djece, koja dva puta sedmično vježbaju po 40 minuta, pod stručnim nadzorom profesora tjelesnog i zdravstvenog odgoja. Treninzi se održavaju u gimnastičkoj sali FIS-a, JU "Centar za sport i rekreaciju".

Za mališane i njihove vaspitačice osiguran je besplatan prijevoz od njihovih vrtića do FIS-a i nazad.

Koordinator za sport u Javnoj ustanovi "Centar za sport i rekreaciju" Mirza Pašić kaže da je ovaj program prilagođen uzrastu djece jedinstven u Bosni i Hercegovini te da se svake godine dorađuje.

"Testiranja koja provodimo su pokazala da tokom jedne godine, koliko ovaj projekt traje, dolazi do pozitivnih promjena na tijelu djeteta. Osim toga, mališani se druže, razvija im se takmičarski duh, a kroz igru i zabavu ih uključujemo u sportske aktivnosti",rekao je Pašić.

Općina Centar je za realizaciju ovog projekta iz budžeta izdvojila 24.000 KM.