BiH
1

Općina Centar Kinoteci Bosne i Hercegovine dala 35.000 KM

Klix.ba
Već nekoliko godina zaredom Općina Centar pomaže rad Javne ustanove Kinoteka BiH, koja egzistira na njenom području, a ujedno pripada jednoj od sedam institucija iz oblasti kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu koja nema riješen status i finansiranje.

U ovogodišnjem budžetu Općine Centar izdvojeno je 35.000 KM JU Kinoteka BiH sa ciljem pružanja pomoći u radu i provođenju planiranih aktivnosti ove ustanove kulture.

Protokol o realizaciji navedenih finansijskih sredstava, u ime Općine Centar potpisao je načelnik Dževad Bećirević, a u ime Kinoteke BiH to je učinila v.d. direktorica Devleta Filipović.

Tim povodom, direktorica Filipović je 9. juna 2016. godine posjetila Općinu Centar gdje joj je sekretar općinskog organa uprave Jasna Beba uručila navedeni protokol.

Jasna Beba je naglasila da će Općina Centar nastojati i u budućnosti pružati podršku i pomoć koliko god to budu omogućavala finansijska sredstva. -Nadam se da će vam sredstva koja ste dobili od Općine Centar biti od koristi. Želim vam puno uspjeha u radu, a sigurna sam da će Općina i u narednom periodu nastaviti pružati podršku kako bi se poboljšali uslovi za vaš rad, dodala je Beba. Uz riječi zahvalnosti direktorica Filipović je naglasila da je Općina Centar jedna od rijetkih institucija koja ima sluha za probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju u ovoj ustanovi. -I ranije smo imali podršku Općine Centar. U najtežem trenutku, kada su naše prostorije poplavljene, načelnik Bećirević nas je posjetio i dobili smo donaciju Općine u iznosu od 10.000 KM. Mi to nikada ne možemo zaboraviti. Ova lokalna zajednica je pokazala veliku brigu za opstanak naše institucije i opstanak filmskog fonda. Svi nivoi vlasti trebalo bi da se ugledaju na Općinu Centar i slijede njen primjer. Hvala Općini Centar i načelniku Bećireviću, a nadam se da će se ovako dobra saradnja nastaviti i u budućnosti, naglasila je Filipović. Inače, djelatnost Kinoteke BiH sastoji se od arhivskog, istraživačkog i prikazivačkog odjela. U njenom filmskom arhivu štite se i čuvaju filmski materijali i filmska građa koja je od historijskog, umjetničkog, kulturnog, obrazovno-odgojnog i naučnog značaja. Tu su igrani, dokumentarni, kratki igrani i animirani filmovi koji sačinjavaju bosanskohercegovačku nacionalnu zbirku, kao i značajan fond inozemnog filma. Općina Centar je iz budžeta za 2016. godinu izdvojila 462.000 KM za razvoj kulture kako na svom, tako i na području cijele Bosne i Hercegovine.