Izmjenjen režim saobraćaja
0

Općina Centar izdvojila 176.145 KM za sanaciju ulice Ejuba Ademovića

FENA
Za projekt sanacije ulice Ejuba Ademovića na području Mjesne zajednice "Skenderija-Podtekija" Općina Centar je iz budžeta izdvojila 176.145 KM.

Za vrijeme trajanja radova, koji su počeli sredinom septembra, a prema odobrenju Ministarstva za saobraćaj Kantona Sarajevo, izmijenjen je režim saobraćaja kroz ovu ulicu.

U elaboratu sanacije, koji je uradio Zavod za saobraćaj Građevinskog fakulteta u Sarajevu, utvrđeno je da su najveća oštećenja saobraćajnice, smještene između ulica Čobanija i Put mladih Muslimana, nastala zbog prokopa za polaganje instalacija komunalnih priključaka.

Pošto je na dijelu ulice u dužini od 125 metara prethodno urađena sanacija, na tom dijelu saobraćajnice neće biti radova.

Elaboratom je predviđeno da se, prije asfaltiranja, ukloni stari asfalt i postavi novi tamponski sloj na oštećenim dionicama puta te uradi sanacija oštećenih dijelova trotoara.

Radi povećanja sigurnosti učesnika u saobraćaju, planirana je demontaža 40 metara postojeće zaštitne bankine i izgradnja novog betonskog zida, na koji će ponovo biti vraćena ograda.

Duž trotoara je planirana zamjena dijela betonskih ivičnjaka (84 metra) i sanacija 228 metara starih ivičnjaka.

Za poboljšanje odvodnje oborinskih voda, osim niveliranja postojećih šahtova, šibera i slivnika, predviđena je ugradnja novog vodovodnog šibera te slivnika, koji će biti priključen na gradski odvodni sistem.

Po završetku tih radova duž kolovoza će biti postavljeno gotovo 3.000 kvadratnih metara novog asfalta, te 400 m2 po trotoarima.

Izvođač je KJKP "Rad", a za nadzor je zadužena firma "Energoinvest" d.d. Sarajevo, saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo.