BiH
0

Općina Centar izdvojila 100.000 KM za postrojenje Mošćanica

FENA
Načelnik Općine Centar Sarajevo Dževad Bećirević i direktor KJKP “Vodovod i kanalizacija” Fahrudin Pilavdžić potpisali su danas u Općini Centar Sporazum o realizaciji granta općinskog budžeta za projekt ponovnog uključenja u vodovodni sistem postrojenja “Mošćanica”.

Procijenjena vrijednost projekta je 450.000 KM i prema ovom Sporazumu Općina Centar će uplatiti 100.000 KM, dok će ostatak novca obezbjediti Općina Stari Grad (100.000 KM) i Kanton Sarajevo (250.000 KM), saopćeno je iz Općine Centar.

Filtersko postrojenje Mošćanica, napravljeno ratne 1995. godine, bilo je u upotrebi do novembra 2001., kada je isključeno iz sistema zbog visokog stepena zagađenja vode.

Projektom komunalnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” predviđeno je pomjeranje postojećeg postrojenja 70 metara nizvodno u vodotok potoka Crnil.

Dužina projektovanog cjevovoda je 1.100 metara, a profil cijevi je 300 milimetara, dok bi protok vode, postavljenim cjevovodom, bio 40 litara vode u sekundi.

Završetak projekta je planiran tokom naredne godine.

Stanovnici rubnih dijelova općina Centar i Stari Grad, naselja Grdonj, Sedrenik, Podhrastovi, Škaljin sokak, Hladivode, Zmajevac i drugih, realizacijom ovog projekta, će imati bolje vodosnabdijevanje, navodi se u saopćenju.