BiH
0

Općina Centar iz budžeta izdvojila 30.000 KM za pomoć Trnovu

FENA
Zgrada Općine Centar
Zgrada Općine Centar
Načelnici općina Centar Sarajevo i Trnovo Dževad Bećirević i Ibro Berilo potpisali su danas u Sarajevu protokol o realizaciji granta u vrijednosti od 30.000 KM koji je Općina Centar iz budžeta izdvojila za pomoć Trnovu radi saniranja posljedica prirodne nesreće uzrokovanje februarskim snježnim padavinama.

Načelnik Bećirević podsjetio je na pres-konferenciji da Centar svake godine planira oko 100.000 KM za pomoć drugim općinama koje imaju manji priliv sredstava u budžetu. Tako je novac prošle godine dodijeljen općini Goražde koja je pretrpjela velike poplave.

Također istaknuo je da je općina Trnovo rubna općina Kantona Sarajevo te da sredstva koja se izdvajaju za civilnu zaštitu nisu ni izbliza bila dovoljna za saniranje velikih šteta nastalih snježnim nevremenom.

Načelnik Berilo također je naglasio da se sa 4.000 KM koliko je planirano za općinsku civilnu zaštitu, Općina ne bi mogla izboriti s nepogodom da nije bilo pomoći Kantona Sarajevo i drugih općina.

"Trnovo ima naseljena sela koja su na nadmorskoj visini od 1.200 metara, gdje visina snijega doseže do pet metara te se putevi čiste u nemogućim uvjetima. Zato će ova sredstava biti dostatna za izmirenje obaveza prema firmama koje su u takvim uvjetima čistile snijeg", kazao je Berilo.

Sredstva izdvojena iz budžeta Općine Centar su nepovratna, a Općina Trnovo dužna je, prema potpisanom protokolu, Općini Centar dostaviti izvještaj s dokumentacijom o namjenskom utrošku sredstava.