BiH
3

Općina Centar donirala Veterinarskom fakultetu 10.000 KM

Klix.ba
Općina Centar godinama redovno izdvaja iz svog budžeta finansijska sredstva za podršku radu i realizaciji naučno-istraživačkih projekata na visokoškolskim ustanovama u Kantonu Sarajevo. Ove godine je izdvojeno 10.000 KM za potrebe Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

Općinski načelnik Dževad Bećirević je potpisao zaključak kojim se odobrava prebacivanje tog iznosa Veterinarskom fakultetu za izradu baze podataka o stanju autohtonih domaćih životinjskih vrsta.

O tom projektu kojeg planiraju provesti tokom 2015. godine profesor sarajevskog Veterinarskog fakulteta Velija Katica je kazao:

"Iako još uvijek nije usvojen Zakon o zaštiti i uzgoju domaćih životinjskih vrsta, odlučili smo se na ovaj pionirski korak za uspostavu baze podataka o autohtonim vrstama domaćih životinja, s ciljem da potaknemo nadležne institucije na pokretanje procedure usvajanja pomenutog zakona. Baza podataka će biti u skladu sa svjetskim standardima i u njoj će biti evidentirane sve domaće autohtone vrste na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, poput bosanskog brdskog konja, ovce pramenke, pasa tornjaka i baraka... Kako bi svjetski naučni krugovi iz ove oblasti priznali domaće životinjske vrste kao autentične bosanskohercegovačke potrebno je još provesti genetska i fenotipska istraživanja kako bi se utvrdilo koje domaće životinjske vrste borave na ovim prostorima i u kolikom broj".

Profesor nastavnog predmeta ''Stočarstvo'' u ime fakulteta se zahvalio na ovoj i svim dosadašnjim donacijama Općine Centar.

Od 2011. godine do danas Općina Centar je za potrebe Veterinarskog fakulteta izdvojila 63.000 KM. Od tog iznosa utrošeno je 10.000 KM za nabavku ekg aparata, 8.000 KM za formiranje i opremanje centra za uzgoj koza i ovaca na području BIH, 20.000 KM za adaptaciju prostorija i nabavku opreme za edukaciju studenata, 15.000 KM za adaptaciju Kluba studenata Veterinarskog fakulteta, 10.000 KM za opremanje multimedijalne sale za potrebe novog nastavnog predmeta "Konjogojstvo i konjički sport".