BiH
0

Općina Centar donirala srednjim školama 62.000 KM

Klix.ba
Osim pomoći i podrške koju pruža osnovnim školama, Općina Centar svake godine izdvoji iz svog budžeta i sredstva za srednje škole na njenom području.

Tako je u budžetu za 2015. godinu izdvojeno ukupno 62.000 KM za srednje škole, a taj novac je uglavnom namijenjen za sanaciju školskih objekata te opremanje kabineta i učionica.

Gimnazija Obala dobila je 8.000 KM za rekonstrukciju sanitarnih prostorija i izmjenu prateće vodovodne i kanalizacione mreže, te za opremanje školske biblioteke. Prva gimnazija će sa doniranih 6.500 KM izvršiti nabavku mikroprocesorske modularne centralne dojave požara, platforme za radove na visini i mikroskopa za kabinet biologije.

Drugoj gimnaziji izdvojeno je 4.500 KM za nabavku dva laptopa i dva projektora. Prva bošnjačka gimnazija će dodijeljena sredstva u iznosu od 1.500 KM usmjeriti za nabavku školske opreme. Opća realna gimnazija Katoličkog školskog centra će za donirane 2.000 KM nabaviti rekvizite za tjelesni odgoj.

Srednjoj medicinskoj školi Jezero donirano je 3.000 KM za opremanje sale za tjelesni odgoj. Srednjoj medicinskoj školi Bjelave izdvojeno je 4.000 KM za nabavku učila za kabinete praktične i teorijske nastave, a isto toliko i Srednjoj zubotehničkoj školi za sufinansiranje opremanja zubotehničkih laboratorija. Srednja medicinska škola Katoličkog školskog centra dobila je 2.000 KM za zamjenu opreme u kabinetu informatike.

Srednjoj školi metalskih zanimanja dodijeljeno je 8.000 KM za sufinansiranje izvođenja radova na rekonstrukciji prostorija biblioteke-čitaone. Srednja trgovačka škola će sredstva u iznosu od 2.500 KM utrošiti za uređenje ulaznog stepeništa, a Srednja građevinsko-geodetska škola će 3.000 KM uložiti u nabavku pet računara.

Općina je dodijelila po 5.000 KM Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti (za sufinansiranje popravke mokrih čvorova) i Srednjoj školi poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti (za opremanje učeničke radionice nastavnim pomagalima). Srednja mašinska tehnička škola će od donacije u iznosu 3.000 KM nabaviti dva laptopa i dva štampača, kao i opremu za praktičnu nastavu.