BiH
13

Općina Centar donirala 5.000 KM Biblioteci Sarajeva

FENA
Imajući u vidu da je Biblioteka Sarajeva javna ustanova od posebne društvene i kulturne važnosti, Općina Centar Sarajevo ostvaruje duži vremenski period dobru saradnju i pruža podršku ovoj kulturnoj instituciji u cilju poboljšanja uslova rada i pružanja što kvalitetnijih usluga građanima.

Tako je iz ovogodišnjeg općinskog budžeta Javnoj ustanovi Biblioteka Sarajeva dodijeljeno 5.000 KM. Potpisivanje protokola o toj donaciji upriličeno je danas u Općini Centar.

Direktorica Biblioteka Sarajeva Alma Sarajlić zahvalila se Općini Centar za dosadašnju višegodišnju finansijsku podršku.

"Planirali smo da na predstojećem Zimskom sajmu knjige od ove novčane donacije kupimo potrebnu literaturu za biblioteku. Kriteriji pri odabiru knjiga su takvi da su nam prioritet želje i potrebe naših korisnika, a zatim i nova svjetska izdavačka produkcija svih žanrova. Također moramo ispuniti bibliotečke standarde kupovanjem knjiga za našu zavičajnu zbirku, depo monografskih publikacija i još mnogo toga", kazala je Sarajlić.

Potpisivanju protokola o donaciji općinskih sredstava, kojeg je prethodno potpisao načelnik Dževad Bećirević, prisustvovala je Zakira Šero, pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport.

Biblioteka Sarajeva je jedina javna biblioteka na području Kantona Sarajevo i tokom više od 60 godina postojanja ima značajnu ulogu u podizanju obrazovnog nivoa stanovništva i očuvanju kulturne baštine Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Biblioteka ima 16 odjeljenja u Kantonu, od kojih je pet na području općine Centar. U periodu od 2009. godine Općina Centar je Biblioteci Sarajeva izdvojila 30.000 KM za nabavku novih knjiga, a u cilju obogaćivanja knjižnog fonda te ustanove dodjeljivane su joj u nekoliko navrata i knjige koje Općina Centar otkupljuje putem budžetskog granta za nabavku i izdavanje knjiga, saopćeno je iz Općine Centar.