BiH
0

Općina Centar donira 3.000 KM projektu za sprečavanje vršnjačkog nasilja

Klix.ba
Udruženje Centar za kulturu dijaloga pokrenulo je projekat "Počinitelji i žrtve krivičnih djela su naša djeca – spriječimo vršnjačko nasilje i maloljetničko prestupništvo", Općina Centar je ovaj projekat podržala sa 3.000 KM.

U okviru ovog projekta će se doprinijeti trajnoj socijalnoj uključenosti mladih u sve sfere društvenog života.

Na ovaj način mladi će biti upoznati o značaju prevencije vršnjačkog i porodičnog nasilja i maloljetničkog prestupništva.

Projekat obuhvata mlade ljude osnovnih i srednjih škola sa područja općine Centar, roditelje učenika, nastavno osoblje, vijeće roditelja i lokalnu zajednicu.

Kroz realizaciju projekta realizirane su četiri radionice na temu "Počinioci i žrtve krivičnih djela su naša djeca – spriječimo maloljetničko prestupništvo i vršnjačko nasilje", u okviru kojih su prikazane i objašnjene bliske veze između maloljetničkog prestupništva i vršnjačkog nasilja.

Također je izrađena i prezentirana publikacija na temu projekta. Zatim, su navedeni i savjeti kojima se olakšava komunikacija. Udruženje je svakog mjeseca objavljivalo i debatni magazin koji obuhvata sva dešavanja u okviru projekta